НЕДЈЕЉА БОРБЕ ПРОТИВ ТУБЕРКУЛОЗЕ И СВЈЕТСКИ ДАН ПРВЕ ПОМОЋИ

Низом предавања на тему туберкулозе, у периоду 14-21. септембра 2020. године, у нашој школи је обиљежена Недјеља борбе против туберкулозе. Професорица Мила Јанковић је предавања одржала у одјељењима првог разреда и на тај начин ученицима скренула пажњу на важност превентивних мјера у спречавању ширења туберкулозе, као што су: благовремено откривање и лијечење новообољелих, упознавање са самом болешћу, учење како заштити себе и друге, одржавање здравог животног стила, провјетравање просторија и прекривање уста приликом кашљања.

 

 

 

 

 

 

Поред тога, професорица Јанковић је првачићима говорила о лијечењу туберкулозе, које се састоји од свакодневног контролисаног узимања лијекова, као и опасностима прекидања терапије. Објаснила им је да је туберкулоза изљечива болест која најчешће захвата плућа, али може захватити и остале органе тијела, а њен узрочник је Кохов бацил.  Извор ове заразне болести је најчешће човјек. Уколико се обољели не лијечи, зарази још 10 до 15 здравих људи сваке године. Лијечење је бесплатно и траје свега шест мјесеци.

Упоредо са овим, обиљежен је и Свјетски дан прве помоћи, како би се скренула пажња на значај пружања прве помоћи, јер правилно и на вријеме пружена прва помоћ смањује смртност повријеђених за 10-15%. Због њеног значаја, друштва Црвеног крста широм свијета непрекидно улажу напоре у оспособљавање грађана за пружање прве помоћи у свим ситуацијама повреда и болести, чиме се смањује ризик од посљедица несрећа које се свакодневно дешавају.