Обавезе ученика ЈУ Гимназија Прњавор и протокол понашања у складу са епидемиолошким мјерама и препорукама ЈЗУ Института за јавно здравство РС

 1. Ученици су обавезни да прије поласка у школу измјере тјелесну температуру.
 2. Ученици који имају симптоме заразних болести (повишена тјелесна температура, респираторни симптоми, као што су кашаљ и кратак дах, бол у грлу, малаксалост, бол у мишићима, пролив, повраћање итд.) или код којих постоји сумња или потврђена COVID- 19 инфекција, као и они који су били у контакту са особама са сумњом или потврђеном инфекцијом узроканом вирусом SARS-CoV-2 (на примјер, уколико  је код неког члана домаћинства потврђена инфекција или постоји сумња на инфекцију SARS-CoV-2) остају код куће, те их родитељи/старатељи не смију доводити у школу.
 3. На уласку у школу ученици обавезно врше дезинфекцију руку и одмах одлазе у своју учионицу. Прије уласка у учионицу ученици треба да дезинфикују руке.
 4. Ученици морају да носе заштитне маске приликом уласка у школу, одласка у тоалет и на мјестима гдје се сусрећу са ученицима из других одјељења. Ношење маске током наставе се такође препоручује када је то могуће, посебно када су у питању ученици који имају здравствене проблеме (алергије, астму, дијабетес, системске болести и др.) или ако су склони честим инфекцијама респираторног система. Правилно кориштење маске подразумијева адекватан начин стављања и ношења маске, те њено хигијенско одлагање у отпад. Маске се морају носити на исправан начин, тако да налијежу на лице и прекривају нос, уста и браду. Уколико ученици  користе маске за једнократну употребу исте је потребно промијенити чим се овлаже, запрљају или оштете. Када се скину, маске се не смију користити поново. Скинуте маске се одлажу  у канте са поклопцем које морају бити обиљежене за ту намјен. Ученицима ће на располагању стајати посебне корпе за одлагање заштитиних маски. Свака манипулација са маском захтијева прање и дезинфекцију руку. Ученици ће у својој учионици имати средство за дезинфекцију руку, које су обавезни користити у свим поменутим случајевима. За ученике се препоручује ношење памучних заштитних маски. Сваки ученик мора имати резервну маску у случају оштећења или прљања маске коју носи.
 1. За све вријеме боравка у школи ученици морају држати физичку дистанцу од 2 м.
 2. Ученици треба да сједе појединачно у клупама, с тим да се свако одјељење које има више од 15 ученика дијели на двије групе.
 3. Ученици прате наставу све вријеме у својој учионици и за вријеме трајања наставе не треба да излазе из своје учионице.
 4. Наставни час ће трајати 20 минута, а између часова ученици ће имати паузу у трајању од 5 минута, за вријеме које није препоручљиво да излазе из своје учионице.
 5. Уколико постоји потреба за одлазак у тоалет, ученик треба да се јави предметном професору, који му треба омогућити одлазак за вријеме трајања часа, како за вријеме пауза не би дошло до непотребног груписања ученика.
 6. Ученици који су у изолацији, као и друга дјеца за коју то препоручи надлежни љекар обавезни су да прате наставу online.

 

 1. Aко ученик током боравка у школи развије симптоме инфекције  COVID- 19 , он се одмах изолује у посебну просторију у школи. Ученик или предметни професор о томе обавјештава дежурног професора, он управу школе, која о  томе одмах обавјештава  његове родитеље. Родитељи треба у што краћем року да одведу дијете кући и обрате се породичном љекару.
 2. Разредне старјешине ће ученицима први дан у школи показати собу за изолацију (кабинет хемије) и упознати ученике о начину понашања у таквом случају.
 3. Остали ученици тог одјељења треба да буду премјештени у другу учионици, да би се одмах извршила дезинфекција просторије у којој је боравио изоловани ученик, који је изолован. Просторија се провјетрава и дезинфекционим средством се пребришу клупе, кваке и посебно мјесто на коме је сједио изоловани ученик.
 4. Ученици ће наставу физичког васпитања имати у својим учионицама, а ако временске прилике дозвољавају на отвореном тј. у школском дворишту уз поштовање физичке дистанце између ученика. Препоручује се да се у затвореном простору настава физичког васпитања организује на начин који не захтијева значајнију физичку активност ученика.
 5. Сва упутства која се односе на правилно прање руку, кориштење заштитних маски и упутства о начину раде школе у оваквим епидемиолошким условима ученицима ће стајати на располагању на мјестима предвиђеним за такве материјале.

 

в.д. директора

Станић Љубинка,  проф.