УЗАЈАМНА ПОДРШКА – ЗАЈЕДНИЧКА ОБАВЕЗА

„Узајамна подршка – заједничка обавеза“  је овогодишњи мото под којим, у сарадњи са Црвеним крстом Републике Српске, обиљежавамо 1. децембар,  Међународни дан борбе против СИДЕ.

Овогодишње активности усклађене су са тренутном епидемиолошком ситуацијом узрокованом пандемијом вируса корона, те волонтери Црвеног крста ове године нису могли да традиционално одрже предавања за ученике наше школе, већ је иста одржала Мила Јанковић, професорица биологије ЈУ Гимназија Прњавор. Професорица Јанковић је ученицима објаснила да је сида заразна и смртоносна болест која се преноси незаштићеним сексуалним односом, путем заражене крви, те путем крви и млијека са заражене мајке на дијете, а изазива је HIV вирус. Вирус се не преноси руковањем, пољупцем, грљењем, кориштењем истог прибора за јело и пиће, спавањем у истом кревету, нити убодом инсекта.

Ношење пресавијене црвене траке, која представља симбол борбе против сиде, један је од начина солидарисања са инфицираним и обољелим особама. На овај начин се људи широм свијета уједињују како би пружили подршку онима који живе са HIV-ом, али и у знак сјећања на све оне који су због ове болести изгубили живот.

1. децембар се од 1988. године обиљежава како би се шира јавност упознала са HIV-ом/ сидом, како би се стечено знање искористило у сврху превенције, а посебно како би се превазишла стигма и дискриминација.

Иако је медицина данас знатно узнапредовала, сида и даље представља велики глобални проблем јавног здравља. Процјењује се да је од ње до сада умрло око 33 милиона људи, а закључно са 2019. годином, са HIV вирусом у свијету данас живи око 38 милиона људи.