АНАСТАСИЈА ГОЈКОВИЋ У ПЕТНИЦИ

Ученица трећег разреда наше школе, Анастасија Гојковић, се у редовној настави показала као једна изузетно интелигентна и марљива особа. Он је прва особа из Прњавора која је имала прилику да борави у Истраживачкој станици Петница код Ваљева. Одлучили смо да јој на ту тему поставимо пар питања:

 

За почетак нам реци колико дуго си боравила у Петници и шта она за тебе представља?

У Петници сам учествовала на два семинара. Зимски је трајао седам,а љетњи девет дана и могу рећи да сваки понаособ представља јединствено и непроцјењиво искуство. Боравком у Петници сам добила увид у неке нове области и сагледала досад познате чињенице у свијету.

 

С обзиром на то  да си већ била на зимском семинару, да ли си очекивала позив на сљедећи?

Нисам била сигурна да ће ме поново позвати, јер добар дио кандидата са зимског семинара због капацитета лабораторије није могао бити позван и на љетњи семинар.

 

Колико је било кандидата и да ли је конкуренција била велика?

Може се рећи да је конкуренција била велика, поготово кад је ријеч о љетњем семинару, јер од 68 ученика, од којих су многи „специјалци“ за биологију, позвано је 45.

 

Каква је била атмосфера међу полазницима и да ли си успјела остварити нека значајна пријатељства?

Међу полазницима се врло брзо успоставио изузетно добар однос. Познавање исте области и многа друга интересовања омогућила су нам размјену знања, и то не само међу полазницима биологије, већ и међу полазницима других семинара. Добра сарадња се остварила између нас и млађих срадника, који су увијек били спремни да нам помогну око најразличитијих недоумица, с тим да су и они од нас сазнали неке друге ствари.

 

Које области си изучавала и зашто?

У оквиру семинара биологије изучавали смо молекуларну биологију, микробиологију, ботанику, хидробиологију, зоологију, екологију, упознали смо се са теоријским основама како наведених области тако и етноботанике, генетике, ихтиологије, микологије итд. Такође смо дошли у додир са статистиком и неким областима из физике и хемије.

 

Да ли ти је боравак у Петници био напоран, колико су трајала предавања и да ли си имала слободног времена?

Боравак није био напоран, може се рећи да је програм био интензиван, што је једна од ствари које су ми се у Петници највише допале, јер сам коначно имала осјећај да се налазим у окружењу које ми одговара. Предавања на првом семинару су трајала и до четири сата, било их је више у току дана, док су на другом углавном била краћа, али смо зато највећи дио времена проводили у лабораторији и на терену. Имали смо и нешто слободног времена које смо користили да се међусобно боље упознамо, најчешће кроз врло занимљиве игре, али и кроз разговор.

 

Тих девет дана морала си да изостанеш из школе, како је то утицало на твој успјех?

Изостајање из школе није се одразило на оцјене. Због темпа на који смо навикли, нисам имала проблема са кашњењем када је ријеч о школском градиву.

 

Колико труда улажеш у учење и која је твоја тајна доброг успјеха?

Не постоји универзална формула за успјешност у учењу. Врло је битно шта сматрамо под појмом ‘успјешност у учењу’. Уколико будемо кројили своје знање и своју личност према мјерилима других, можда ћемо бити наизглед успјешни, али нећемо имати праву корист од тога нити ћемо знати како да искористимо све информације које смо силом стрпали у своју меморију. Свако може остварити одређен ниво знања, али тек онда кад то знање буде значило нама, независно од тога шта мисле сви који нас усмјеравају, можемо рећи да смо успјешни.То је ниво који се тешко достиже, зато је неопходно да на самом почетку схватимо шта желимо да остваримо и држимо се онога што нас мотивише. Тек даљим усавршавањем и радом можемо остварити успјех који ћемо првенствено да цијенимо сами, а онда ће да га цијене и други.

 

Сматраш ли да ће ти ово искуство помоћи при избору факултета?

Свакако хоће, јер сам се детаљније информисала о свему што ме интересује у оквиру биологије.

 

Колико се твоје мишљење о будућем занимању промијенило и да ли је боравак у Петници утицао на ту промјену?

Заправо, још увијек нисам сасвим сигурна око одабира будућег занимања, увијек постоји шанса да ћу се можда пронаћи у некој другој сфери, јер ме, поред биологије, занимају и друге природне науке. Међутим, за сада је биологија први врху мојих интересовања и то је боравком у Петници додатно утврђено.

 

За крај нам реци да ли је Петница испунила твоја очекивања?

У потпуности је испунила сва моја очекивања, сасвим сигурно ће ми остати у сјећању као једно изузетно богато и корисно искуство.