БаЛМУН: МОДЕЛ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА БАЊА ЛУКА 2018.

Под овогодишњим мотом Враћање будућности кући!, у периоду од 19. до 22. априла 2018. године, одржана је шеста по реду Балмун конференција.

Церемонијом отварања Балмуна, у петак 20. априла, у Банском двору је отпочела још једна академска симулација дипломатских мултилатерарних преговарачких процеса на вијећима Уједињених нација, са 320 делегата из свих земаља свијета.

Главни циљ сваке МУН (Модел Уједињених Нација) конференције јесте едукација младих људи по питању актуелних дешавања, тема у међународним односима и дипломатији о којима ће се дискутовати на актуелним УН конференцијама.

Кроз учешће у овој конференцији, ученици средњих школа доби од 14 до 19 година, покушали су стећи више информација како би постали дјелотворни грађани свјетске заједнице.

И ове године формирано је седам комитета: Друштвени, хуманитарни и културни комитет, Комитет за здравље, Комитет за животну средину, Комитет за развој, Савјет безбједности, Економски и финансијски комитет и Комитет за разоружавање.

У оквиру Комитета за здравље, ученици наше школе су расправљали о утицају технолошког развоја на здравље и ризицима које нам доноси, као и томе како се носити са посљедицама кориштења радиокативних твари у рату. Невен Грумић је наступио као представник Аустрије, док је Александар Кнежевић заступао Бразил.

Милош Моравац је као представник Норвешке у оквиру Економског и финансијског комитета расправљао о важним питањима попут регулације криптовалута.

Слађан Грујић, заступник Естоније у Комитету за животну средину, бавио се питањима очувања одрживих извора енергије и урбаних екосистема, као и питањем нерегулисане сјече шума.

Јелена Врховац (Чиле) и Јустин Јусуповић (Чешка) су расправљали о заштити приватности у дигиталној ери и заштити права жена по питању абортуса унутар Друштвеног и хуманитарног комитета.

Милана Кљајић је као представник Сенегала у Савјету безбједности са осталим делегатима вијећала о посљедицама ирачко курдског референдума о независности и сигурносној кризи у Венецуели.