БаЛМУН 2017

Пета по реду БаЛМУН конференција одржана је у периоду од 28. до 30. априла 2017. године у организацији Гимназије Бања Лука. Овогодишњи БаЛМУН на коме су се водиле расправе о тренутним свјетским проблемима имао је више од 400 учесника и укупно 7 комитета који су засиједали на пет различитих локација.

Учесници из великог броја земаља имали су прилику да дебатују, упознају нове људе, стекну нова пријатељства, те да упознају културу и традицију града Бања Луке. Ове године, делегати су били распоређени у следећих седам комитета :

  1. Економско-финансијски комитет
  2. Социјални, хуманитарни и културални комитет
  3. Комитет за околину
  4. Комитет за социјални развој
  5. Безбједносни комитет
  6. Здравствени комитет
  7. Комитет за разоружање

 

Као и сваке године до сада, ученици ЈУ Гимназија Прњавор су били дио овог важног догађаја. Предвођени професорицом Татјаном Топић, нашу школу су представљали: Невен Грумић, Милана Кљајић, Виолета Маринковић, Арсен Радојковић, Слађан Грујић и Милош Моравац.

 

Теме су биле разноврсне: „Ситуација у Украјини“, „Повреда људских права од стране ТНЦ-а“, „Јавно здравље и употреба дрога“ као и многе друге. Засједало се и дебатовало у петак и суботу, а у недјељу, 20. априла, након Генералне скупштине, званично је затворена пета међународна БаЛМУН конференција.