ГИМНАЗИЈАЛЦИ У ПОСЈЕТИ „ЗЛАТНОМ ГРАДУ“

Од  24. фебруара до 1.марта група од 18 ученика трећих и четвртих разреда наше школе, заједно са професорицама енглеског језика, Љиљаном Панић и Љубицом Нолом, отпутовала је у узвратну посјету својим вршњацима у Чешкој. Сарадња са Гимназијом Босковице из Чешке почела је прије три године у оквиру пројекта еTwinning. Прњаворски гимназијалци су већ имали прилику да се упознају са ученицима из Чешке, које су угостили половином октобра прошле године. Претходне недјеље Чеси су нам узвратили гостопримство, примивши наше ученике и упознавши их са љепотама своје државе. Ученици су били смјештени у породицама својих вршњака па су имали прилику из прве руке да виде како њихове породице живе. Током своје посјете упознали су  знаменитости Брна, Босковица и чешке престонице – Прага.

Првог дана, по доласку у Босковице, обишли су школу домаћина, присуствовали часовима и били на пријему код начелника града Босковице у Скупштини општине. Након тога су их њихови домаћини повели у обилазак града.

Наредног дана ишли су у обилазак Прага, једног од најљепших европских градова, надалеко познатог по бројним културноисторијским споменицима.

Трећег дана су имали прилику да виде једну од природних љепота ове земље, пећину Пунква у области Моравски крас код мјеста Бланско. Остатак дана су провели у дружењу, а имали су прилику и да провјере своју вјештину у куглању.

Четвртог дана, у четвртак,  су се упознали са престоницом Моравске крајине – Брном. Након заједничког обиласка знаменитости, од којих је већини ученика најзанимљивији био Планетаријум, имали су слободно вријеме за одмор, дружење са вршњацима и куповину.

Утисци ученика су више него позитивни и сасвим је сигурно да ће ово путовање дуго памтити по великом броју лијепих успомена.

Ово су неки од утисака ученика:

„Задовољна сам овом нашом посјетом Чешкој. Обишли смо веома занимљива мјеста, а Праг је на већину оставио најљепши утисак. Ово је било једно јако лијепо искуство.“-Бланка Кузмановић

„Путовање је било добро. Видјели  смо много тога, али смо имали и слободног времена. Праг је дефинитивно нешто изузетно, али је Планетаријум за мене био најљепши дио путовања.“- Анастазија Шимић

„ Било ми је задовољство бити дио овог прелијепог путовања у Чешку. Кроз ових пет дана упознали смо се са различитим знаменитостима, њиховим начином живота, исхраном, системом школовања и многим другим стварима. Наши пријатељи и двије професорице из Босковица су осмислили план обиласка три чешка града. Ово је била добра прилика да заједно кроз конверзацију употријебимо наше знање енглеског језика. Цјелокупно путовање и нови пријатељи ће ми остати у најљепшем сјећању и надам се ћу једног дана имати прилику да се опет сретнем са неким од њих.“ – Сара Кајганић