Дан волонтирања 2016

Волонтирање или добровољни рад потиче од француске ријечи volontaire. Волонтер је назив особе која добровољно и без новчаних или материјалних накнада обавља посао.

Генерална скупштина Уједињених нација је 1985. године прогласила 5. децембар Међународним даном волонтера. Највећи број волонтера у свијету имају Норвешка (57%), Луксембург (55%) и Камерун (53%). У нашем региону,  Босна и Херцеговина се налази на врху са 22% волонтера, а слиједи ју Србија са 16%. Волонтирање је распрострањено широм Босне и Херцеговине, а најчешће се везује за организацију Црвени крст.

Поводом дана волонтера, ученици ЈУ Гимназије Прњавор су у петак 05.12. обишли јавна и приватна предузећа наше општине, те су тако један дан наставе замијенили даном праксе како би се што боље упознали са организацијом рада установа и предузећа која су одабрали у складу са избором својих будућих занимања.

Прњаворски гимназијалци се још једном захваљују свим установама и предузећима који су им омогућили да се упознају са начином рада њихових дјелатности.