„ДОБАР ДАН“ У ДРЖАВАМА ШИРОМ СВИЈЕТА

Како би људи међусобно комуницирали и једни другима успјешно преносили различите информације, неопходно је да постоји језик или начин комуницирања који би био у потпуности разумљив свима. Иако на свијету постоји велики број језика, временом су се усвојиле неке помоћне методе које прате разговор и додатно га олакшавају, али које такође могу и самостално да постигну изузетан ефекат. Уколико бисмо у току разговора са неким Французем уочили да је његов израз лица ведар или да се смије, лако бисмо могли закључити, без да знамо о чему он заправо говори, да је ријеч о нечему позитивном и да нашем саговорнику није неугодно.

Међутим, оно што у неким дијеловима свијета важи као опште познато и прихватљиво, у другима може да буде не само необично, него у неким случајевима чак и увредљиво. Због тога у наставку доносимо за нас помало необичне начине комуникације који су уобичајени у појединим земљама свијета.

 

ПОЗДРАВЉАЊЕ – РУКОВАЊЕ, ПОЉУБАЦ ИЛИ САМО НАКЛОН?

Поздрављање је један од најбитнијих сегмената комуникације, јер претходи процесу преношења поруке. Од њега веома често зависи како ће нас особа којој се обраћамо схватити и какав ће бити даљи ток разговора. У европским земљама важе мање-више слична „правила“ и углавном подразумијевају руковање и пољубац који могу да варирају у зависности од државе у којој се налазимо. За Француску су карактеристична два пољупца у образ, за Украјину три, а у Русији се очекује да се са својим саговорником поздравите јаким стиском руке.

Ипак, у неким земљама свијета важе другачији обичаји. У Јапану није уобичајена међусобна присност, тако да су они постали познати по свом карактеристичном начину поздрављања, благом наклону. На Новом Зеланду, у племену Маора се поздравља наслањањем свог носа и чела на нос и чело друге особе, а на Тајланду се приликом поздрављања укључују и руке и глава, тако што се споје прсти обе руке и спусти глава, при чему палчеви додирују браду, а испружени прсти чело.

 

 

 

 

 

 

 

 

Гренланд је специфичан по начину на који се поздрављају блиске особе. Не бисте се требали зачудити ако видите особу да на чело или образ свог сродника наслони нос и горњу усну и у том моменту удахне ваздух.

Ако би вам се неко на улици исплазио, врло вјероватно бисте се веома наљутили или увриједили. Међутим, на Тибету се људи на тај начин свакодневно поздрављају и та традиција датира још од времена владавине тибетанског краља Ланг Дарме.

На крају, уколико некад отпутујете у неку од наведених земаља или пак у земљу о којој не знате много, било би корисно да се информишете како не бисте несвјесно некога увриједили и како бисте избјегли да вас неки поступак доведе у непријатну ситуацију.

 

Анастасија Гојковић