ДЈЕВОЈКЕ ОСВАЈАЈУ ФУДБАЛ

 

Предрасуде нажалост постоје у свим сферама живота, па тако и у спорту. Дијелити послове, спортове или било који вид занимања на мушке и женске је неприхватљиво. Фудбал јесте више заступљен код мушке популације, али то никако не значи да је мушки спорт и да је још уз то забрањен дјевојкама.

 

Овај спорт се у модерном облику почео развијати у Енглеској и Шкотској и често је био забрањиван због опште пометње коју проузрокује. У почетку су га играли већином мушкарци, али наравно, и жене су, због своје радозналости и жеље за забавом, почеле да практикују баш овај спорт. Прве женске утакмице почеле су се одржавати 1881. године у Енглеској и биле су веома посјећење. У каснијим годинама, овај спорт је постајао све занимљивији дјевојкама па је 1970. године одржано Незванично свјетско првенство за жене у Италији. Овај догађај првукао је чак 100 000 посјетилаца и од тада жене пуним снагама настоје да одрже своје учешће у фудбалу.

 

Иако су се бориле са бројним предрасудама, дјевојке нису одустајала од фудбала тако да данас широм свијета постоје бројни женски фудбалски клубови. Упорношћу и љубави према овом спорту доказале су да су итекако равноправне с припадницима  „јачег“ пола у фудбалу.

 

 

У нашем граду није постојао женски фудбалски клуб те је једна од наших ученица, Дајана Иванковић, „пробила лед“ и почела тренирати у мушком фудбалском клубу, прњаворском „Љубићу“. Како каже, дјечаци су је добро прихватили и нису имали ружних коментара, што нам показује да ипак има наде да у потпуности искоријенимо непотребне предрасуде о „мушким“ или „женским“ спортовима и пословима. Дајана је почела да игра утакмице са дјечацима гдје ју је примјетила Јована Илишковић, такође ученица Гимназије, те је и она почела долазити на тренинге. Зинтересованост дјевојака за овај спорт је постајала све већа тако да је отворен женски фудбалски клуб. Надамо се великим успјесима наших дјевојака и, наравно, желимо да баш ово буде примјер да се не треба бојати никога на путу ка остварењу својих снова. И за крај, желим да убацим један мали подсјетник ,а то је да увијек требамо подржавати једни друге и давати максимум у ономе што радимо, јер само тако ћемо учинити свијет бољим мјестом.