„ЗАТО ШТО ТЕ СЕ ПЛАШИМ“

У петак, 15. марта 2019. године, за гимназијалце и ученике завршних разреда основне школе је у Центру за културу Прњавор одржана представа под називом „Зато што те се плашим“. Представа је била едукативног карактера и бавила се тематиком насиља међу младима, као и насиља уопште. Програм се састојао од три дијела: глумачке представе, предавања психолога и интерактивног дијела.

Представу је извела глумачка екипа коју чине: Иван Јевтовић, Милена Николић и Дејан Јајчанин. Овај трио се у оквиру програма, чији је творац и продуцент Ранко Дивовић, већ неколико година труди да позитивно утиче на младе, да им приближи проблем насиља како би га млади, не само разумјели, него и емотивно доживјели и схватили колика је његова озбиљност.

Предавање које је услиједило након представе одржао је професор Жарко Требјешанин, који је краћим излагањем и разговором са ученицима приступио насиљу са научне, психолошке стране, појаснивши узроке његовог настанка, различите видове у којима се оно јавља, профил личности самог насилника, осврнувши се на крају и на начин на који заједница реагује на овај проблем, те како би требало да се он ублажи у сузбије.

У трећем дијелу ученици су имали прилику да догађајима из представе дају лични печат и да их осмисле тако да се избјегну насилне ситуације. Кроз активно укључивање ученици су показали да су препознали проблем насиља и да су уочили сврху представе, те су пружили могућа рјешења за различите ситуације у којима се угрожавају права појединца.