ЗИМСКО ПУТОВАЊЕ – НАЈЉЕПШЕ ОД НОРВЕШКЕ

Зимско вријеме већ је увелико наступило, температуре су испод нуле, тако да смо за собом оставили топле љетње и јесење дане и полако ишчекујемо новогодишње празнике.У складу са тим, за љубитеље зиме и планинарења, издвојили смо неке од најљепших дестинација најсјеверније европске земље – Норвешке.

Берген

Берген је по величини други град у Норвешкој. Налази се на западу државе и важно је привредно, културно и политичко сједиште државе.Овај град пружа многе могућности, од вожње чамца и планинарења, до обиласка градских знаменитости. За туристе je најинтересантнији  средњовјековни трговачки дио града, Бриген, који се налази на списку свјетске баштине УНЕСКО-а. Годишње овај дио града посјети око 600 000 људи. Дрвене зграде смјештене на самој обали фјорда својим шармом плијене све посјетиоце, оживљавајући дах прохујалих времена и чинећи овај град незаобилазном туристичком атракцијом.

 

Тролтунга

Ово је једно од најљепших мјеста у цијелој Норвешкој, гдје се налази једна од најспектакуларнијих стијена са које се пружа диван поглед. Сама стијена  (хрид ) је на висини од 1100 м, односно 700 м изнад површине језера Рингедалсватнет. Пут до овог мјеста је дуг и напоран, подразумијева сате пјешачења стрмим и уским стазама, тако да се онима који немају искуства у планинарењу препоручује обилазак језером.Онима који се одлуче за тежу варијанту не препоручује се пјешачење у зимском периоду, јер су стазе изузетно опасне и теже проходне.

 

Свалбард

Свалбард или Шпицберска острва је архипелаг у Арктичком океану и најсјевернији је дио Норвешке. Онима који се одлуче да посјете ово насеље пружа се могућност да виде поларну свјетлост, учествују на експедицијама и виде поларне медвједе, моржеве, поларне лисице како слободно лутају планинским и ледничким пространствима.