ИНТЕРНЕТ ИЗАЗОВИ – ЗАБАВА ИЛИ ОПАСНОСТ?

Интернет, као једна велика мрежа, има великих предности, али и много недостатака и опасности. Међу свим тим опасностима, као најгоре можемо издвојити интернет изазове осмишљене са циљем навођења људи на самоубиство. Примјер за то је игрица звана „Плави кит“ која је прије неколико година само у Русији усмртила преко 130 тинејџера. Нажалост, и ове године јавили су се нови изазови попут  „Момо изазова“ и „48 сати изазов“.

1) Момо изазов

Игрица је заснована на приказу огавне жене која се појављује када се започне сама игрица. Лик ове жене појављује се у цртаним филмовима за дјецу и на рекламама, а непознати креатори игрице на разне интернет странице постављају број телефона и моле посјетиоце да их додају на WhatsApp–у. Када неко одлучи да игра ову нимало безазлену игрицу добија јако узнемирујуће задатке, попут забијања виљушке у стомак или стављања ножа под врат, а ако играч одлучи да престане са игрицом добија пријетње убиством.Вјерује се да је сам изазов настао у Јужној Америци, а касније се проширио на многе државе попут Велике Британије, Пакистана, Индије и Шпаније.Дјевојчица (12) и дјечак (16) убили су се управо због овог изазова. Смрт је изазвала забринутост, како надклежних органа тако и родитеља. Полиција је упозорила грађане широм свијета и замолила родитеље да са дјецом причају о овој игрици.

 

2) 48 сати изазов

Нови изазов који је такође узбудио надлежне јесте „48 сати“. Поента изазова је да тинејџери побјегну од куће на 48 сати, те да тако покрену потрагу за њима. Сврха игрице је да учесници виде да ли ће пријатељи и породица постављати њихове фотографије на интернет како би обавијестили јавност да су нестали.

 

Да бисте побиједили ваша фотографија на којој пише да сте нестали мора имати највише лајкова, тј. мора бити највише примјећена. Омладина је овај изазов прихватила као нови, авантуристички вид забаве. Међутим, он је итекако опасан и кобан. Неколико тинејџера је већ нестало. Игра се проширила на многе земље Америке, Европе и Азије. Надлежни упозоравају тинејџере да такав вид шале није прихватљив јер задају велику психичку бол породици и познаницима, те узалудно алармирају полицију и истражне службе.

Ово су само неке игрице или изазови који су веома актуелни. Нажалост, када прођу ови, доћи ће неки нови, али оно што је битно јесте да се било шта што је неуобичајено или застрашујуће треба заобићи. Опасност на интернету је стварна тема која није за шалу, те је опрезност при коришћењу истог неопходна!