КАКО ИЗАБРАТИ ПРАВИ ПУТ НА РАСКРСНИЦИ ЖИВОТА?

Ближи се прољеће. Распредања о матурским радовима се већ увелико воде. Са прага прњаворске Гимназије излази још једна у низу успјешних генерација, која тек треба да изабере своју стазу којом ће крочити ка остварењу средњошколских идеала.  Излази још једна свита зрелих и паметних људи, на које будућност нестрпљиво чека. Излази још једна младост, коју је тешко ставити у oквире и усмјерити једним путем.

Пред младим људима, пуним ентузијазма и очекивaња, стоји једна велика животна раскрсница, без икаквих усмјерења. Пред њима стоји важна животна одлука, која зависи само и искључиво од њих. У њиховим главама роји се мноштво питања, на која треба пронаћи одговор. Уписати факултет или пронаћи запослење? Који факултет одабрати, а да се кроз извјесно вријеме покаже као права одлука?  У ком граду студирати?

Вјерујемо да све ово сада изгледа претешко и да се велики терет сручио на ваша леђа. Одлука није нити лака, нити безазлена, али, постоји једна ствар коју требате знати! Не постоји у потпуности савршен пут, већ само најмање трновит и болан.

Који год позив да одаберете, у који год град да одете, нећете задовољити сваку ставку која се налазила у вашој глави. Али, прије но што неповратно кренете једном стазом, требали бисте ваљано размислити.

Нека ваш потез буде рационалан, пригодан времену у којем живите. Потрудите се да вам ваше занимање обезбиједи сигурну егзистенцију у будућности, те да уз константан и марљив рад резултати никада не изостану. Али, постоји још једна ствар! Не бјежите далеко од срца! Ваше жеље и хтијења покушајте уклопити у оквире ваших могућности и потреба. Не дозволите себи да постанете помахнитали трагачи новца, којима душа блиједи и нестаје. Не дозволите себи да постанете Васа Ладачки! И имајте храбрости да се препуштате новим стварима, да експериментишете, да се упознајете са новом материјом, јер једино тако можете успјети. Једино тако можете постати оно о чему сте сањали. И не плашите се губитка и препрека! Њих ће свакако бити. Ви имате много важнији задатак – да из сваког проблема изађете као побједници!

Ми вјерујемо да хоћете! Вјерујемо да је будућност резервисала пригодно мјесто за сваког од вас. Вјерујемо да ће руке свих вас уграбити своју „плаву звијезду“ и да за вас неће постојати немогуће.  Вјерујемо да никада нећете престати да сањате и да желите, јер: „ Знаш ли шта је најважније у животу? Жеља, пријатељу!“