КУЋЕ КЊИГА: 5 најљепших библиотека свијета

Библиотеке су најљепши поклон свима нама. Њих су настанила најљепша нежива, а опет жива бића. Њени становници нам пружају могућност да путујемо до непознатих земаља, да упознајемо и мијењамо себе. Одликује их божанствена љепота којом украшавају ове предивне установе. Погледајте само неке најљепше и најпривлачније:

 

  1. Мазаренова библиотека – Париз

Најстарија je јавна библиотека у Паризу. У почетку je била лична библиотека кардинала Мазарена, а за јавност је први пут отворена 1643. године. Број књига у овој библиотеци процјењује се на 30 милиона. Њена унутрашњост одузима дах и готово је немогуће одољети јој.

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Централна библиотека Националног аутономног универзитета – Мексико Сити

Дизајнирали су је Густаво Саведра и Хуан Мартинез де Веласко 1952. године. У библиотеци се налази 400 000 књига. Међутим, ова библиотека је можда најпознатија по својим муралима које је израдио мексички архитект и сликар, Хуан О Горман. Муралима који описују историју ове земље прекрио је читаву површину десетоспратне зграде. Оно што је заиста изненађујуће и невјероватно јесте чињеница да ниједан мурал није насликан већ је Гурман пропутовао читаву земљу да пронађе камење свијетлих боја од којих су они израђени.

 

  1. Клементинум – Чешка

Ова библиотека описана је као „барокни бисер Прага“, а то свакако и јесте због ентеријера који је украшен запањујућим златним спиралним стубовима. Саграђена је 1772. године, а сада послује као Национална библиотека Републике Чешке. У њој су задржани неки од томова који датирају још од језуитске ере. Историјски комплекс је првобитно био главни језуитски колеџ, а 2005. године је укључен у УНЕСКО програм „Памћење свијета“.

 

4. Краљевска португалска читаоница – Бразил

Изграђена је 1887. године у Рио де Женеиру, ова величанствена библиотека садржи највећу колекцију ријетких изворних, јединствених рукописа као и велика португалска књижевна дјела ( више од 350 000 књига ). Пројекат грађења ове библиотеке имао је за циљ да одржи традицију земље. Изграђена је у готско – ренесансном стилу. Унутрашњост библиотеке својим изгледом одузима дах, а и пружа могућност учења, бјежања од стварности и путовања.

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Градска библиотека у Штутгарту – Њемачка

Творац ове библиотеке је корејски архитекта Еун Јоунг Ји .Отварање овакве библиотеке изазвало је одушевљење, не само међу љубитељима књиге, него и међу љубитељима архитектуре. Спољашњост је геометријски прецизна са равномјерно распоређеним низом отвора дуж цијеле фасаде. Још једна занимљивост јесте друга спољашна метална фасада која је постављена да образује терасе, тако да је могуће шетати око читаве библиотеке.Ентеријер је начињен тако да сваки спрат буде видљив, а једини украс јесу степенице. Тако једноставан ентеријер усмјерава сву пажњу посјетиоца на књиге.