МЕЂУНАРОДНИ ДАН КЊИГЕ И АУТОРСКИХ ПРАВА

Сваке године, на дан 23. априла, широм свијета се обиљежава Међународни дан књиге и ауторских права. Овај датум утврђен је 1995. године на Главној скупштини УНЕСKО-а. За обиљежавање Свјетског дана књиге изабран је датум који је симболичан за свјетску књижевност. Наиме, 23. априла 1616. године преминули су Вилијам Шекспир и Мигел де Сервантес.

Циљ обиљежавања Дана књиге је популаризација књижевности, као и упознавање младих са значајним насловима свјетске литературе.

Сваке године УНЕСКО бира главну ‘престоницу књиге’ у којој ће се ова манифестација одржати. Овогодишња престоница је била Порт Харкурт у Нигерији, а посеба пажња ове године посвећена је управо омладини и њиховој култури читања.

На овај дан, широм свијета се одржавају различите манифестације у част књиге, односно писане ријечи, чиме се људи мотивишу на читање и зближавање с пријатељима који ћуте, а опет имају толико тога да испричају.

Каталонци, на примјер, сматрају да је 23. април идеалан дан за поклањање књига и ружа, па зашто се и ми не бисмо водили тим обичајем. Приуштите себи, или вама драгој особи, неки квалитетан наслов! Издвојите времена и препустите се читању и разговору о вама омиљеним књигама, је књига је заиста, као што Стивен Кинг каже, „јединствена преносива магија“.

Ако пак не можете да се одлучите коју књигу да прочитате, „Глад“ Кнут Хамсуна је увијек добар избор.