„МОМ ПРИЈАТЕЉУ У СРБИЈИ“

Сваке године чланови литерарне секције наше школе предвођени професорицом српског језика и књижевности Дубравком Вебер биљеже значајне резултате.

Иако је нова календарска година тек почела, награде су почеле пристизати. Аднан Селимовић, ученик одјељења III1, на конкурсу назива „О мојим пријатељима у Србији“ освојио је друго мјесто. Конкурс је организован у сарадњи РПЗ-а и Генералног конзулата Републике Србије у Бањој Луци, а поводом 15. фебруара – Дана државности Републике Србије.

У понедељак, 12.02.2018. године, у просторијама Конзулата У Бањој Луци одржан је свечани пријем за награђене ученике и том приликом су им уручене и награде. Аднану, као другопласираном, припала је награда од 500 КМ.

Свечаном пријему, поред конзула Генералног конзулата, присуствовали су и министар просвјете и културе РС Дане Малешевић, директор РПЗ-а Предраг Дамјановић, представници Комерцијалне банке која је била спонзор такмичења, као и директори и професори прњаворске и бањалучке гимназије.

Награђени текст талентованог Аднана Селимовића можете прочитати у наставку.

 

Мом пријатељу у Србији

Пишем ти, друже, иако се никада нисмо срели. Не знам ти ни име, али зар је важно? Знам да ће моје писмо стићи на праву адресу. Адресу мог пријатеља.

Зовем се Аднан. 17 ми је година и ученик сам Гимназије. Живим у Прњавору, градићу код Бањалуке. У свијету сивила, нијансе среће проналазим у писању стихова и глуми. Побјегнем, понекад, тако далеко… И вратим се у репризу.

Обојица сањамо снове. Имамо наде и жеље. Гледамо будућност, а прошлост остављамо за собом. Рукама чврсто градимо мостове пријатељства. Стварамо пут за бољу будућност.

Био сам неколико пута у твојој земљи и упознао сам дивне људе. У њиховим осмијесима сам видио срећу, у очима доброту, а у загрљајима топлоту. Упознао сам Марка и Јовану, Анђелу и Стефана, а они једног Аднана. Зар то није дивно?

Много добрих душа сам срео. Упознао вршњаке сличних амбиција. Пружили су ми руке и направили смо чврсте мостове пријатељства. Треба ли шта више?

Њихове ријечи су ми отвориле нове видике. Сви смо ми исти. Разлике не требају да нас дијеле, већ спајају. Богатство је у различитости.

Желим поново посјетити твоју земљу и упознати нове људе. Створити нова пријатељства и успомене. Изградити нове мостове, али и прошетати старим друмовима и срести се са старим пријатељима. Желим поново осјетити топлину пријатељског загрљаја и исто узвратити.

Нисам те срео, али желим. Не знам те, али ти пишем. Видимо се у твојој земљи!

 

Твој пријатељ