Наши ученици учествовали на конференцији БАЛМУН

Град Бања Лука је у периоду од 15. до 18. априла био домаћин Бања Лука модела Уједнињених нација на којем су учествовали и ученици наше школе. БаЛМУН се по четврти пут одржава под покровитељством Града Бања Лука и Министарства просвјете и културе Републике Српске, а представља конференцију засновану на симулацији рада УН-а.

Конференције овог типа окупљају младе од  14 до 19 година из средњих школа у више од осамдесет градова региона и свијета. Током тродневне симулације рада УН-а, формално одјевени ученици су као делегати представљали неку од држава које су им претходно додијељене. Јавну установу Гимназија Прњавор су у пратњи професорица Татјане Топић и Данијеле Кнежевић представљали  Невен Грумић (II2), Јово Маринковић (II4), Драгана Васић (III1), Марија Максимовић (III1) и Никола Калабић(III1). Поред екипа из Босне и Херцеговине, ученици из Словеније, Србије, Хрватске, Црне Горе, Русије, САД-а, Румуније, Македоније, Пакистана и Зимбабвеа имали су прилику да кроз шест комитета расправљају о актуелним свјетским питањима.

Значај организовања и учешћа младих људи на оваквим конференцијама је вишеструк. Осим дружења и међусобног упознавања, ученици имају прилику да се упознају са начином рада и функционисања УН-а, да се упознају са проблемима са којима се свијет суочава и да макар на три дана и кроз симулацију покушају да ријеше неке од проблема које муче човјечанство. На тај начин млади људи проширују своје видике, постају осјетљивији, образованији и информисанији грађани свијета.