НА БАЛКАНУ ПРОНАЂЕНИ ЦРТЕЖИ ИЗ ДОБА ПАЛЕОЛИТА

У Ромуалдовој пећини (Истра) недавно је откривен први примјер палеолитске фигуративне пећинске умјетности на Балкану за који се процјењује да је стар око 34 000 година. Значај овог открића је изузетно велики, посебно ако се узме у обзир да је, поред пећине Бадањ код Стоца, ово једини примјер пећинске умјетности на нашим просторима.

Примјер пећинске умјетности у Истри открио је међународни тим предвођен археолозима са универзитета у Саутемптону у Бордоу. Детаљна анализа слика и њиховог археолошког контекста започета је 2010. године, након што је Дарко Комшо, директор Археолошког музеја Истре, уочио постојање остатака црвене боје у дубоком дијелу пећине на поменутом локалитету. Као резултат истраживања, идентификовано је неколико фигуративних цртежа, укључујући цртеже бизона, козорога и двије могуће антропоморфне фигуре.

Др Руиз-Редондо, професор са Универзитета у Саутемптону и постдокторски истраживач на Универзитету у Бордоу, рекао је: „Значај овог налаза је изванредан и баца ново свијетло на разумијевање палеолитске умјетности на територији Хрватске и Балканског полуострва, као и њен однос са истовременим појавама широм Европе.“

Заједно са својим тимом покренуо је нови пројекат, финансиран од стране Британске Академије, који ће у наредних неколико година вршити истраживања на двије већ поменуте локације.

(Ромуалдова пећина)

(пећина Бадањ)

 

Анастасија Гојковић