НА ТОЧКОВИМА СРЕЋЕ ПУТ ШПАНИЈЕ

Уколико бисте ученике нижих разреда гимназије питали шта је то што највише ишчекују, несумњиво је да би одговор већине био – екскурзија. И, да! То, заиста, јесте један печат школовања и вишегодишњег дружења.

И као многобројних претходних година, и ове године, ученици завршног, четвртог разреда су у суботу, 7. септембра, у раним јутарњим часовима кренули пут Шпаније, главног одредишта деветодневне екскурзије.

Прво стајалиште овог вишедневног пута била је Венеција, илити Serenissima,  како је Италијани називају. Након обиласка овог града, смјештеног на 118 острва, ученици су наставили пут до Лидо ди Хесола , градића удаљеног свега неколико минута вожње од Венеције, гдје је било организовано и ноћење у хотелу „ Vianello“.

 

Другог дана, аутобус , пун веселих лица, се отиснуо ка Верони, граду Ромеа и Јулије, граду најљепших сладоледа и раскошних балкона.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Након вишечасовног задржавања у Верони, пут је настављен ка Љорет де Мару, граду смјештеном у Каталонији, покрајини на сјевероистоку Шпаније.

Четири дана проведена у Шпанији била су испуњена разним активностима, гдје су се матуранти могли упознати са дивљом обалом, немирним морем, укусним винима, те различитим адреналинским садржајима.

 

Један дан проведен је и у Барселони, граду у печату Гаудија који мами љепотом раскошних улица и камених грађевина.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У петак, 13. септембра, аутобуси су се опростили од мириса шпанских улица, те су, на путу ка Италији, за часак пригрлили и улице Кана, Нице и Монака. Обилазак Нице, једног од најљепших градова Азурне обале, био је панорамског типа, док је дружење са Каном и Монаком било нешто значајније.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Посљедњег дана екскурзије, која је, вјерујемо, већини матураната умногоме обиљежила четверогодишње школовање, ученици су поново просули своје кораке по улицама Лидо ди Хесола, одакле су се, са помало сјетним изразима на лицу, отиснули ка Прњавору, мјесту гдје све почиње и све завршава и мјесту, гдје ће успомене, скројене на екскурзији, живјети кроз разговоре његове дјеце.