Никола Новарлић на међународном такмичењу „Innopolis Open“ у Русији

Фебруара 25. и 26. године 2017. у руском граду Казањ одржано је финале Интернационалне олимпијаде из информатике на коме је учешће узео и ученик наше школе.

Никола Новарлић, ученик четвртог разреда рачунарско-информатичког смјера, је у пратњи свог професора Златка Ивановића отпутовао у Русију како би учествовао на годишњем такмичењу из програмирања за ученике средњих школа. Ово је иначе друга по величини интернационална олимпијада која се одржава још од 1989. године, а чија популарност расте из године у годину. Доказ за то је чињеница да је 2014. године ова Олимпијада угостила 84 тима из свих земаља свијета. Такмичење траје два дана током којих ученици рјешавају алгортамске задатке из области информатике.

Представници 12 држава и 21 региона Руске Федерације су се такмичили на Иннополис универзитету у граду Казањ (Русија) и Минску (Бјелорусија). Право учешћа на такмичењу имали су ученици који су прошли двије квалификационе рунде на које се пријавило 3,376 средњошколаца из 56 земаља.

Никола Новарлић је право учешћа на овом такмичењу стекао освојивши максималан број бодова у обе квалификационе рунде. На финалном такмичењу је заузео 82. мјесто од 156 такмичара.