ПОСЈЕТА ЧЕШКИХ УЧЕНИКА

У оквиру пројекта eTwinning, нашу је школу у периоду од 14.10. до 19.10.2018. године посјетила група од 18 чешких ученика предвођених њиховим професорицама и координаторима овог пројекта – Мартина Шихова и Катерина Споустова.

Група је у наш град стигла у недељу (14.10.) око 9 часова. Испред ЈУ Гимназија Прњавор су их дочекали ученици домаћини заједно са својим родитељима, директорица школе и координатори прњаворске гимназије, професорице Љиљана Панић и Љубице Нола. Након распоређивања у породице које је било унапријед договорено, ученици су са својим домаћинима отишли кућама да се одморе послије десеточасовног путовања.

Понедељак (15.10.) је био предвиђен за упознавање са историјом и културом наше земље, као и образовног система. Гости су имали прилику да у периоду 10:00-13:00 часова погледају документарни филм под називом „Тежина ланаца“ у којем је описана историја Балкана, тачније простор бивше Југославије, њен распад и рат у БиХ, а након тога су им ученици наше школе представили Босну и Херцеговину кроз PowerPoint презентацију, као и образовни систем наше државе.

 

 

 

 

 

 

 

У 13:00 часова је за наше госте у просторијама Музичке школе „Константин Бабић“ био уприличен пригодан програм у коме су учествовали ученици обе школе. Програму су присуствовали и представници општинске управе: предсједник скупштине општине – господин Жељко Симићи шеф кабинета начелника – госпођа Александра Далшашо-Лепир.

Након ручка, у послијеподневним часовима су ученици и професорице учествовали у урбаној игри чији је циљ био упознавање Прњавора на интересантан и нешто другачији начин.

Уторак (16.10.) је био предвиђен за посјету Бања Луке, па се тако група од 42 ученика и 4 професорице у 9:00 часова запутила ка овом граду. Обилазак града је замишљен тако да осмеро наших ученика у улози водича покаже гостима град на Врбасу (тврђаву Кастел, Сафикадин гроб, Ферхат-пашину џамију, Трг Крајине, парк Петра Кочића, Господску улицу, Храм Христа спаситеља, те Музеј РС).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сриједу (17.10.) су започели у нашој школи, посјетом часовима њемачког језика код професорице Драгане Алексић и информатике и рачунарства код професора Златка Ивановића. Остатак дана је искориштен за посјете украјинске, католичке и православне цркве, као и градске џамије.

 

 

 

 

 

 

 

У 20:00 часова су се запутили ка Центру за културу гдје ссу одгледали позоришну представу, тачније мјузикл „Већ виђено“ у режији професорице Бранкице Радоњић, а у којој су наступиле Анастазија Шимић и Бранка Ковачевић, учеснице пројекта.

Последњи дан посјете, петак (18.10.) започет је у нашој школи у присуству бројних представника медија пошто је у посјету дошао начелник наше општине – господин Дарко Томаш. Он је желио да кроз разговор са ученицима сазна нешто више о пројекту, али и да види какве утиске наши гости носе везано за Прњавор и Републику Српску. Овом приликом су размјењени и прикладни поклони.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Након тога, гости су се запутили на ергелу Вучијак гдје су ученици и професорице имали прилику да сазнају много о ергели и коњима, као и да јашу.

Бања Кулаши је била следећа дестинација на којој су ручали, а потом и пливали.

По повратку у Прњавор, посјетили су и удружење Чеха „Чешка бесједа“ и дружили се са представницима чешке популације наше општине. Обишли су и катедралу, као и библиотеку удружења.

 

 

 

 

 

 

 

За крај посјете је у Градској кафани организовано дружење на које су били позвани и сви ученици наше школе.

У петак (19.10.), након што су се поздравили са ученицима наше школе и њиховим родитељима, професорицама Нола и Панић, као и директорицом Станић и начелником Томаш, наши гости око 8:00 часова кренули пут Босковица.

 

 

 

 

 

 

 

План посјете, као и циљеви, реализовани су у потпуности и сви учесници пројекта су изјавили су да су презадовољни и да ће из свега овога понијети само лијепе успомене.