ПРЕДСТАВА ЗА ПАМЋЕЊЕ: „НОЋ БОГОВА“

Представа редитеља Марка Манојловића – „Ноћ богова“ изведена је у Дому културе у сриједу, 12.децембра, у 19. 30. У препуној сали Прњаворчани су дочекали изванредан трио који сачињавају велика глумачка имена – Дејан Луткић, Војин Ћетковић и Небојша Илић.

Представа нас је одвела у краљевске одаје апсолутистичког владара Луја ХIV, показала нам однос његових поданика пун страха, промишљености, а опет неопрезног подсмијaвања краљу, јер и најмања погрешна ријеч водила је до погубљења. Заплет и расплет пуни су неочекиваних, а опет логичких обрта. Ово је заиста представа која у својих нешто више од сат времена трајања потпуно плијени пажњу гледалаца, водећи их из саркастичне комедије до добро познате политичке трагедије већине земаља.

Хрватски писац Миро Гавран у свом комаду доводи јунаке у тешки конфликт с друштвом, које по својим нормама захтјева, за њих, не баш сјајну реалност. Јунаци су мучени жељом да живе онако како заиста желе, а та слобода им је ускраћена. Приказује нам вође, “људе са врха“, како непрестано сумњају и преиспитују љубав својих поданика, понашају се као богови, а заправо због своје силне гордости, нестрпљења и страха користе агресију и погубљење као једини излаз из ситуације.

Велика је част што је овако мали град имао прилику да гледа и упозна изванредне глумце наших простора. Надамо се да ће оваквих представа бити више, и да заинтересованост гледалаца неће изостати.

Анастасија Видовић