ПРОЈЕКАТ „ЖИВЈЕТИ ЗДРАВО“ – ШАНСА ДА ПРОМИЈЕНИМО НАВИКЕ

Да ли због такозваног модерног доба и утицаја технологије или не, у задњих неколико година може се запазити да су  млади све пасивнији, да су незаинтересовани за дешавања око њих или за бављење хобијима или каквом физичком активношћу.

И у нашој школи се може примјетити да је порастао број ученика који су ослобођени од часова физичког или појединих сегмената тог предмета због здравствених проблема или просто због страха од повреде.

То је и био један од основних разлога за покретање  овог пројекта – да се ученици мало активирају,  да им се мало повећа свијест о томе колико је важно да се баве неким видом физичке активности, као и да увиде да физичка активност и здрава прехрана побољшавају њихово здравствено стање.

Тим који је осмислио пројекат „ЖИВЈЕТИ ЗДРАВО“ чине: Јованка Вишекруна ( професор физичког васпитања ), Ивана Благојевић ( професор физичког васпитања ), Љубинка Станић ( директор ), Весна Игњатић ( педагог ) и Љиљана Панић ( библиотекар ), као координатор пројекта. Ученици који су обухваћени овом активношћу су ученици првих и других разреда.

Реализација пројекта је почела у октобру 2019. године. Прва фаза је обухватала је одржавање радионица на тему здравог живота, као  попуњавање анонимне анкете у којој су ученици дали одговоре на питања која су се односила на њихове прехрамбене навике, животни стил и здравствено стање.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сљедећи дио пројекта је био онај важнији и, за поједине ученике, помало застрашујући. У сарадњи са ЗУ Специјалистичка амбуланта медицине рада Др Фигурек у периоду  oд 15. 10. до 15. 11. 2019. године обављени су прегледи ученика. Преглед је укључивао детаљна мјерења висине и тежине, као и основне лабораторијске налазе.  Након тога су у ЗУ Специјалистичка амбуланта стоматолошке протетике “Др Пржуљ“  у периоду од 18. 11. до 23. 11. 2019. године обављени стоматолошки прегледи ученика. Такође,  на часовима физичког васпитања обављена су додатна мјерења висине, обима рамена, груди, струка, кукова…Милан Вученовић, представник Школе спорта „Први корак“, извршио је мјерење тјелесне масе ученика, постотак укупне масти, постотак мишићне масе и базални метаболизам.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вође пројекта истичу да су веома задовољни и подршком и реакцијом родитеља, која је била позитивна, али оно што је најбитније су реакције ученика, од којих су неки већ почели да мијењају своје животне навике. Наиме, почели су се здравије хранити и бавити се спортом.

Ученици који учествују у пројекту сматрају га добрим искуством и  шансом да промијене своје навике на боље.

Не можемо побјећи од чињенице да је брига за сопствено здравље постала секундарна, тј.  да је младима небитно како су док не постане алрмантно. Ово је добар начин да се млади суоче с  неким страховима или поведу мало више бриге о себи.

С реализацијом пројекта ће се наставити и у наредном периоду кроз низ планираних разноразних активности које чекају да буду остварене: сарадња са нутриционистом, спортским клубовима, планинарским друштвом и теретанама, организовање спортског дана у школи, цјелодневни боравак у спортским активностима у Борику, као и учествовање у шетњи Љубићем поводом годишњице прњаворског планинарског друштва.