ПУТОВАЊЕ У ПРОШЛОСТ: ЗНАЧАЈНИ ДОГАЂАЈУ КОЈИ СУ СЕ ДЕСИЛИ У ДЕЦЕМБРУ

РОЂЕН НОВИ СПОРТ – КОШАРКА

Посљедњих година кошарка, како у свијету тако и код нас, стиче све већу популарност, а уочљив је и њен значај међу младима. Током љетних, али и зимских спортских дружења, овај спорт незаобилазан је пратилац окупљања младих и готово да нема дјетета које не зна за шта служи обруч са мрежом и свима добро знана наранџаста лопта. Међутим, велики број њих не зна како је овај спорт настао, нити како је изгледао у својим првим данима.

Почетком децембра 1891. год. Џејмс Нејсмит, професор са Универзитета  Макгли, осмислио је нови спорт како би омогућио ученицима да остану у форми током зимских мјесеци, а да се притом не излажу повредама. Кошарка је настала као спој индијанског „лакроса“ и енглеског „ногомета“, а на мјесто гола била је постављена обична дрвена кошара – претеча данашњег коша. Пошто је „кош“ имао дно, након сваког поготка лопта се морала избијати, што није било лако, ако се узме у обзир да је кош био постављен на висину од 3.05 м, која је остала важећа до данас. Такође, ни лопта није била попут данашње. Кошаркашке лопте су израђиване у смеђој боји до педесетих година прошлог вијека, када је коначно уведена далеко уочљивија наранџаста лопта, која је остала стандардна до данас.

ЕМИТОВАН ПРВИ ДУГОМЕТРАЖНИ АНИМИРАНИ ФИЛМ

У 21. вијеку цртани филмови су постали саставни дио одрастања готово сваког дјетета у тој мјери да дјеца и по неколико сати дневно проводе испред ТВ екрана, првенствено због тога што бројни програми имају широку понуду, било да је ријеч о краћим или дугометражним цртаним филмовима. Ипак, вриједи се присјетити времена када су дугометражни цртани филмови били веома ријетки.

Волт Дизни, свакако најпознатије име у свијету анимираних филмова, снимио је први анимирани дугометражни филм у боји, Сњежану и седам патуљака, који је први пут емитован у децембру давне 1937. године и том приликом је постигао огроман успјех. До тада је било немогуће замислити да људи више од једног часа у континуитету гледају у филмско платно на коме се приказује анимирани филм. Од те године почиње све учесталије снимање дугометражних анимираних филмова од којих су многи ( у првом реду Дизнијеви )  постали свјетски класици.

ПАТЕНТИРАН КОРНЕТ ЗА СЛАДОЛЕД

Сладолед је једна од омиљених посластица коју подједнако воле све генерације. Без обзира на то да ли се послужује у посуди, корнету или на штапићу, овај хладни десерт увијек пружа исто задовољство. Међутим, многима је омиљени управо сладолед у корнету, стога ћемо се овом приликом осврнути  на историју корнета, који је „патентиран“ управо у децембру.

Прије више од једног вијека, тачније 1904. године, одржан је свјетски сајам посластица у Сент Луису, на коме је било присутно око 50 продаваца сладоледа и око десетак продаваца кекса и вафла. Једном од продаваца сладоледа, Арнолду Форнашоу, понестало је посуда за сладолед, па је продавац вафла Ернест Хамви, чији се штанд налазио у близини, неколико својих вафла заролао у облик купе и пружио их поменутом продавцу сладоледа. Овај „случајни“ проналазак постао је нека врста прекретнице у историји сладоледа, јер су дотад коришћене стаклене и папирне посуде замијењене јестивим и омогућиле масовнију производњу и продају ове посластице.

ДА ПОМЕНЕМО ЈОШ НЕКЕ ОД БИТНИХ ДОГАЂАЈА:

  • ПРВИ ЛЕТ АВИОНОМ:

Браћа Орвел и Вилбур Рајт су 17. децембра 1903. године извели први успјешан лет авионом

  • ОТКРИВЕН РАДИЈУМ

Брачни пар Пјер и Марија Кири у Паризу 1898. год. открили нови хемијски елемент – радијум

  • РОЂЕН  ЛУДВИГ ВАН БЕТОВЕН

У децембру 1770. год. рођен је један од најпознатијих њемачких композитора, Лудвиг ван Бетовен. Био је  најзначајнија музичка личност на прелазном период уизмеђу ере класицизма и романтизма.

Анастасија Гојковић