Свети Никола или Дјед Мраз?

Као што знате, обичај је да се дјеци дарују поклони током празника. До забуне долази због недоумице око питања: ко те поклоне доноси, да ли Дјед  Мраз или Свети  Никола? И зашто уопште постоје ови обичаји?

 

Легенда о Светом Николи

Старо предање каже да је Свети Никола помогао сиромашном човјеку да скупи мираз за удају своје кћерке тако што му је  сваке ноћи убацивао по један златник у ципелу. Због тог предања остао је обичај да дјеца пред празник припреме чизму у коју ће им Свети Никола оставити поклоне током ноћи.

Такође, ово је слава коју слави највећи број Срба и обичај је, ако се долази на славу гдје има дјеце, да се да симболичан поклон.

Свети Никола је  нешто аутентично и требали бисмо да поштујемо то, јер је то дио наше традиције. Осим тога, Свети Никола је стваран и био је познат као заштитник дјеце. Зато увијек говорите нашим малишанима да им је поклон донио Свети Никола, а не чико о коме ћемо рећи нешто више у наставку.

 

О Дједу  Мразу

Већини је познато да је овог лика креирала америчка компанија Кока Кола. Први пут се појављује на њиховим флашама. Према томе, овај измишљени лик је освојио свијет не зна нико зашто, а ми смо то  објеручке прихватили.

Нажалост, популарност Светог Николе је почела да блиједи појавом Дједа Мраза. Данас наши малишани и не знају да је Дјед Мраз измишљен, не знају  ни ко је Свети Никола. Ово је само један у мору примјера утицаја запада на нашу културу и традицију, који из године у годину постаје све већи, и све више дјеце одраста поштујући те западњачке измишљене идоле. Али, никада није касно да то промијенимо.