ТРОДНЕВНА ЕДУКАТИВНА РАДИОНИЦА У АНДРИЋГРАДУ

У инспиративном амбијенту Андрићграда је у петак, 04.04.2019. године, у организацији  Министарства просвјете и културе Републике Српске почела тродневнa едукативнa радионицa за 34 ученика средњих школа из Републике Српске награђених на конкурсу „Зашто је култура (мени) важна?“. Један од учесника ове едукативне радионице била је и ученица четвртог разреда рачунарско-информатичког смјера ЈУ Гимназија Прњавор, Јована Продановић, награћена из области умјетничке фотографије.

Ученици су били подијељени у групе према шест области умјетности обухваћених конкурсом, а са њима су три дана радили професори бањалучке Академије умјетности. Тродневни боравак ученика у Андрићграду била је прилика да ученици своје идеје и креације под стручним надзором усаврше и доведу до краја. Учeници су имaли прилику дa сa свojим мeнтoримa крoз дирeктaн рaд и кoмуникaциjу учeствуjу у прoцeсу ствaрaњa умjeтнoсти. Рaдиoницe су се прошле године oдвиjaлe у Бaњој Луци, a oвe гoдинe Министарство је изабрало Андрићград, jeр сaм пo сeби oдишe умjeтнoшћу.

Министарство просвјете и културе Републике Српске наградило је 25 радова 38 ученика који су се пријавили на конкурс „Зашто је култура (мени) важна?“ намијењен ученицима свих средњих школа у Републици Српској, а чији  циљ је афирмација и подршка ученицима који имају афинитета за умјетност.

Ученици су могли да своје радове пошаљу у било коју од шест конкурсом обухваћених категорија: ликовна, примијењена умјетност и дизајн, књижевност, умјетничка фотографија, драмска умјетност, филм и музика. Партнери у овом пројекту су били Републички педагошки завод, РТРС која снима емисије посвећене едукативном кампу, те Академија умјетности Бања Лука.​