УЧЕНИЦИ ПОСЈЕТИЛИ ПРИЈАТЕЉСКИ ГРАД У ПОЉСКОЈ

Побратимске везе са Болеславјецом, градом смјештеним на југозападу Пољске, његују се већ дужи низ година. Један од видова остваривања веза Болеславјеца и Прњавора је и размјена ученика, која је успјешно спроведена и ове године.

Наиме, у периоду од 31. марта до 7. априла, група од двадесет и четворо прњаворских средњошколаца, у пратњи професора,  боравила је у овом пријатељском граду.

Полазак ученика био је организован у недјељу, 31. марта, у 18 часова.

По доласку у Болеславјец, ученици су, заједно са професорима, били угошћени, а након тога је услиједила и свечана добродошлица, која је одржана у згради музичке школе.

Сљедећи дан је био резервисан за разне културне манифестације, гдје су и наши ученици имали прилику да искажу своје таленте.

Остатак дана ученици су провели у  разгледању Болеславјеца, посјетили су Музеј керамике, као и Музеју Кутузова.

У сриједу, 3. априла, група се запутила у упознавање Вроцлава, историјске престонице Шлеске, који је гостима одузео дах и показао зашто баш њега називају градом мостова и патуљака.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Но, ако сте помислили да су ученици све вријеме провели шетајући калдрмисаним улицама шароликих градова, варате се! Швјерадов Здрој, планинска траса, била је успјешно савладана у четвртак, 4. марта.

Поред разних занимљивости, посјетиоци из Прњавора су имали прилику и да усвоје одређене војне вјештине, које би им могле послужити током живота.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У суботу, на дан поласка, организована је посјета Музеја на отвореном у Томиславу, селу које су населили Пољаци, који су некада живјели у нашем граду. Закуска, невјероватна енергија, музика и осмијеси учинили су овај дан невјероватним.

Растанак су обиљежиле сузе, загрљаји и обећања да ће се поново срести, призор који је показао да ова два народа заиста посједују нешто заједничко и да су везе Прњавора и Болеславјеца нераскидиве у срцима њихових житеља.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Јована Моравац, III