ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ

На часовима историје и српског језика у свим одјељењима Гимназије одржана су предавања поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе, који се обиљежава 15. септембра у Републици Српској и Републици Србији.

Уз пригодан програм радници и ученици ЈУ Гимназија Прњавор су обиљежили празник нашег идентитета, културе, историје и језика!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Час историје је одржан у виду презентације на тему „Србија у Првом свјетском рату“, гдје су се након сваког слајда ученици укључивали са коментарима и дискусијом на дату тему.

Презентацију су реализовали ученици четвртог разреда друштвено-језичког смјера, Милан Мојевић и Теодора Алексић, уз помоћ професорице историје и латинског језика Санде Кривдић и професорице историје Славице Дивчић.

 

 

 

 

 

 

 

 

На часовима српског језика историјски садржаји (Пробој Солунског фронта и велика српска побједа у Првом свјетском рату, као и догађаји који су претходили – српско страдање од 1914. до Албанске голготе…) тумачени су са становишта анализе књижевних текстова. Разговарано је о књижевним текстовима који су тематизовали национално страдање. Професор је говорио о снази књижевног текста који има моћ да разобличи зло, укаже на везу љубави према невиној српској жртви, с циљем да ученици схвате да нас велики историјски догађаји прије свега обавезују да памтимо светињу колективне жртве да бисмо изградили живот у миру и у заједници са другима.

Ученици су након књижевноисторијског проучавања текстова слушали српске пјесме које су бодриле национални дух у XX вијеку (Тамо далеко, Војвода Степа на коњу јаше, Креће се лађа француска). Часове је реализовао магистар књижевних наука Тања Анчић Милијашевић.