DARK WEB – теорија завјере или мрежа злочина?

Теорија завjере је покушај да се објасни крајњи разлог неког ( најчешће друштвеног, политичког или историјског ) догађаја, као тајни план тајног удружења моћних особа ( често описаних као  моћна елита ), уз негирање да је догађај резултат директне активности учесника или спонтани догађај. Термин теорија завjере некад има и негативну конотацију, у смислу параноичног и неоснованог вјеровања.

Из саме дефиниције теорије завјере закључујемо да она није нужно истинита, али кад се говори о овој теми – dark web, морамо бити свјесни да, иако не можемо доказати њено постојање, постоје помрачени умови који у мрачним дубинама лове своје жртве. Ово је тема о којој заиста треба да се говори како бисмо схватили колика је заправо људска немилост и поквареност.

Дакле, интерет можемо посматрати као састав из три слоја. Први, најбезбједнији слој је тзв. Чисти веб ( Clear/Public web ), састоји се из информација које свакодневно користимо, али, нажалост, он чини само 4% интернета. Други  слој је Дубока мрежа ( Deep web ) која садржи одређене скривене документе и криптиране услуге.

Након та два слоја долазимо до оног најгорег, најскривенијег и најогавнијег трећег слоја, Dark web, који постоји на децентрализованој мрежи, користи интернет и веома му је тешко приступити. Готово је немогуће пронаћи овај сајт. Све у вези са овим сајтом је опасно, па чак и покушај потраживања истог. У суштини, то је сајт креиран од стране криминалаца који га користе за продају дроге, алкохола, оружја, унајмљивање убица, организовање терористичких напада.Такође, оно што је заиста застрашујуће јe да се на том сајту могу пронаћи снимци у којима људи умиру, у којима су људи злостављани. Могуће је приступити и разним канибалистичким сајтовима ( Canibal Caffee ) гдје људи купују и продају људске органе, снимају се како их једу и многе друге незамисливо страшне ствари.

Оно што је битно нагластити јесте да ово, нажалост, није теорија завјере него права, застрашујућа истина, те да нам то говори колико су људи постали безосјећајни, имуни на убиство . Много се људи пита зашто и како нешто овакво уопште може постојати, а одговор  водећих истражних агенција  ја да је је сајт савршено сакривен и немогућ за проналажење. Такве изјаве одговорних свакако дају материјала за нову теорију завјере и за постављање питања: Да ли и влада, или неко са врха, стоји иза оваквог монструозног сајта?

 

Анастасија Видовић III3