ДЈЕЧИЈА НЕДЈЕЉА

Прва седмица мjeсеца октобра посвећена је обиљежевању Дјечије недјеље. Дјечија недјеља представља манифестацију која указује на поштовање Конвенције УН-а о правима дјетета. Конвенција  УН-а прихваћена је 20. новембра 1982. године, а за циљ има заштиту дјеце. Намијењена је, како родитељима, тако и свим људима који професионално раде са дјецом.

На нашим просторима, Дјечија недјеља се обиљежева од 1934. године и сваке године је праћена  низом активности које за циљ имају едукацију младих. Прије свега, Дјечија недјеља се фокусира на скретање пажње јавности на права и потребе дјеце. Поред тога,  указује на одговорност коју породица и институције имају у заштити дјеце, као и на  остварење њихових права.

 

Наша школа сваке године на пригодан начин обиљежи Дјечију недјељу одржавањем едукативних радионица и спровођењем активности у које се укључују ученици.

Слоган овогодишње манифестације је „Подијели радост, знање и љубав“ те  су ученици првих разреда присуствовали радионици истог назива коју је одржала педагогица Весна Игњатић. Ученици су током дискусије дијелили своја искуства о томе шта за њих подразумијева дијељење радости, знања и љубави, како са породицом, тако и са својим вршњацима. Поред тога, ученици других и трећих разреда  су са професорицом Тањом Анчић Милијашевић снимили кратки видео под називом „Из Прњавору с љубављу“. Видео промовише значај породице, школе и заједнице. Прњавор је представљен кроз примјере учења и рада дјеце у породичним фирмама, те хуманитарног рада у заједници, традиционалних вриједности које баштини и СПКД „Просвјета“ заједно са нашим ученицима и њиховим родитељима.

https://www.instagram.com/reel/CjZc2Epopvy/?igshid=YmMyMTA2M2Y%3D

Иако неки мисле да се о дјечијим правима већ све зна, битно је на њих редовно подсјећати, и дјецу и одрасле, како се ниједно дијете не би осјећало угрожено и занемарено.

 

 

Доротеа Кривдић II1