ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

Прије настанка језика људи су комуницирали гестикулацијом, изразом лица и чудним звуковима. Tек са првим језицима почела је да се развија  људска  култура и обичаји. Сумерски језик који су Сумерци користили је један од најстаријих језика. Писани докази датирају  још из 3200. године прије нове ере. Језик је до дана данашњег најбољи начин комуникације. Као што је рекао наш нобеловац Иво Андрић, потреба за причом и причањем остаје, а прича тече и даље и причању нема краја.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Европски дан језика се обиљежава 26. септембра још од 2001. године. Постоји око 200 европских језика. Овај дан је ту да нас подсјети на језичко богатство и разноликост. Језик је битан у свакој сфери нашег живота и сваки  језик који знамо је велика предност и богатство. Знање језика нам може помоћи у образовању и послу. Најбитније знање језика нам олакшава повезивање с људима.

Постоји једна латинска пословица ,,Quot linguas calles, tot homines vales“ (Колико језика говориш, толико људи вриједиш)

У нашој школи се овај дан већ традиционално обиљежава, а ове године су ученици одјељења I3, заједно са професорицом Данијелом Кнежевић, израдили плакате с порукама које говоре о значају учења страних језика. На часу енглеског језика у III2 одјељењу, ученици су погледали аудио-визуелну презентацију о свим европским земљама, те су разговарали о језичкој разноликости Европе и значају учења страних језика.

 

 

 

 

 

 

Европски дан језика је обиљежила и професорица Зорица Лукић на часу Српског језика у IV2 одјељењу, рачунарско-информатичког смјера.

 

 

 

 

 

 

Час је реализован уз презентацију паноа, карту Европе и излагање о групама европских језика који се говоре у европским земљама.

Европски дан језика обиљежили су и ученици трећег разреда, који уче руски језик.
Они су заједно са професорицом Слађаном Маринковић разговарали о значају језика и одгледали презентацију о европским језицима. Након тога, ученици су одрадили квиз и провјерили своје знање из руског језика и културе.

 

 

 

 

 

 

 

 

Неда Стојчић III2