ФОРУМ „КАКО ДА/НЕ КОРИСТИМО ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ“

У четвртак, 22. децембра 2022. године, ученици наше школе су присуствовали форуму „Како да/не користимо друштвене мреже“ у организацији Омладинског центра Прњавор. У Центру за културу Прњавор, преко 120 младих имало је прилику да чује које су то предности и погодности друштвених мрежа, те како на најбољи начин да користе друштвене мреже.

“Закључили смо да су друштвене мреже постале већа стварност од стварног живота, а да људи, нарочито млади, одлучују своје животе преселити на друштвене мреже и живјети тамо реалније животе него у стварности. Данас смо говорили управо о теми друштвених мрежа и свим аспектима које оне са собом носе, а посебан акценат смо ставили на тему зависности друштвених мрежама и како искористити друштвене мреже у позитивне сврхе. Нама често друштвене мреже  дјелују само као средство забаве, међутим, оне су данас заправо спектар нових занимања и нових различитих послова”, рекао је Аднан Селимовић, члан Омладинског центра Прњавор.

Кроз истраживање, чланови Омладинског центра дошли су до податка да 21,4% младих проводи преко шест сати на друштвеним мрежама, те да 59,7% младих када се пробуде прво одлазе на друштвене мреже. Да су друштвене мреже “мач са двије оштрице”, сложили су се панелисти.

 

 

 

 

 

 

 

 

“Данас око 80% младих интернет и друштвене мреже користе ради забаве, преко 10% ради комуникације, а свега 2% за учење и стицање нових информација. Мислим да је ту највећи проблем, када би дјеца користила више друштвене мреже за учење слика би се промјенила и не би стално говорили да дјеца имају проблема са мобилним телефонима, да је то вид овисности а данас имамо доста проблема са номофобијом, страхом од губитка телефона”, изјавио је Небојша Мацановић, професор на Факултету политичких наука УНИБЛ и директор Центра модерних знања.

Једна од панелиста, Дијана Тепшић креативна директорица агенције “Play team”, говорила је младима о садржају на друштвеним мрежама који прате, али који би и сами могли да пласирају на одређене друштвене мреже како би изразили своју креативност али и постигли одређени циљ.