ФОРУМ „УЗОРИ МЛАДИХ“

Ученици рачунарско-информатичког смјера и руководство школе присуствовали  су јуче, 21. марта 2023. године,  форуму „Узори младих“ у организацији Омладинског центра Прњавор, на којем се разговарало о узорима младих људи и прихваћеним вриједностима у савременим условима живота.

Социолог Владимир Васић из Источног Сарајева рекао је у изјави новинарима да му је драго што су млади покретачи ове актуелне теме у вријеме када им се преко друштвених мрежа, медија, дигиталне нереалности намећу узори који нису позитивни обрасци понашања, као и да се без великог труда и напора може доћи до успјеха.

Он је напоменуо да је јако важно да су млади искористили прилику да се чује жива ријеч и изразио увјерење да ће и друге локалне заједнице препознати рад и труд ових младих људи и слиједити њихов примјер широм Републике Српске и БиХ.

„Мора се више разговарати о младима који ће касније бити носиоци основних, економских и политичких промјена у друштву. Какав темељ поставимо такво ће нам бити друштво у будућности“ , закључио је Васић.

Психолог Маја Зорић истиче да су узори важни за развој личности младих људи јер се идентификују са њима и на основу тога граде своју личност и формирају моралне вриједности, бирају своју професију.

„У савременом свијету велики утицај имају друштвене мреже. Прије двадесетак година узори су били учитељи, пилоти, љекари, а данас јавне, познате личности, естрадни умјетници, спортисти. Хијерархија система вриједности је промијењена јер се више не вреднују интелигенција, хуманост, снага личности већ успјех, богатство, моћ, стицање славе на брз и лак начин“ , напоменула је Зорићева.

Данка Божић из Међународне организације за миграције каже да су поносни на сарадњу са Омладинским центром у Прњавору чије активности подржавају трећу годину, али и на чињеницу да су значај Омладинских центара препознали у бројним локалним заједницама у БиХ.

„Наша искуства су да се на тим мјестима окупља проактивна омладина, млади који траже прилику више од разних едукативних активности какав је данашњи форум, до информативних, забавних, првих радних искустава, ангажмана, што позитивно утиче на њихов раст и развој, али и на конкуретност на тржишту рада“ , рекла је Божићева у изјави новинарима.

Она је изразила задовољство што је у Прњавору шира заједница препознала значај Омладинског центра.

„Професори, директори школа, доносиоци одлука на локалном нивоу својим активним учешћем пружају пуну подршку Омладинском центру. У протеклим мјесецима више од 400 младих прошло је кроз едукативне форуме у Прњавору, а у протекле три године више од хиљаду директно учествовало у некој од њихових активности. Нама је то сјајна информација да постоји велика потреба младих за оваквим активностима“ , рекла је Божићева.

 

 

 

 

 

 

 

 

Данашњем форуму присуствовао је и начелник општине Прњавор Дарко Томаш који је похвалио рад Омладинског центра рекавши да су они један од одличних примјера организације младих људи на подручју локалне заједнице.

„Увијек имају интересантне теме којима додатно едукују младе, а подршка општине у активностима које проводе никада неће изостати“ , рекао је Томаш.

Предсједник прњаворског Омладинског центра Дајана Башић подсјетила је да је ово био седми форум који су организовали, а трећи у оквиру пројекта „Култивишем се“.

Башићева је истакла да су њихове активност одлично прихваћене међу младима, посебно средњошколцима, као и да велику захвалност дугују школама са којима имају изузетну сарадњу, општини Прњавор и донаторима.

Форум је као дио програма обиљежавања 24. марта, Дана општине Прњавор, реализован у склопу пројекта „Култивишем се“ који имплементира Међународна организација за миграције, а финансира Аустријска развојна сарадња.