ГИМНАЗИЈАЛЦИ БРИЉИРАЛИ НА БаЛМУН КОНФЕРЕНЦИЈИ

Десета јубиларна БаЛМУН конференција одржана је у организацији ЈУ Гимназија Бањалука у периоду од 21. до 23. априла 2023. године у Бањој Луци.

 

 

 

 

 

 

 

 

БаЛМУН конференција представља симулацију рада Уједињених Нација. Преко 300 ученика било је распоређено у пет комитета: Социјални и хуманитарни комитет, Економски и социјални комитет, Сигурносни комитет, Комитет за разоружање и међународну безбједност, те Еколошки комитет. Сваки ученик је био представник одређене државе. Ученици су у два дана сесија имали прилику практично примјенити стечено знање енглеског језика, те дебатовати о најактуелнијим свјетским темама потпут: кризе у Украјини, права жена у Ирану, положаја дјеце у оружаним сукобима и многим другим.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Поред делегације ЈУ Гимназија Прњавор, на БаЛМУН конференцији су учествовале делегације из Шпаније, Италије, Србије, Хрватске, Словеније и многих других земаља. Нашу школу је представљало десет ученика: Миња Васић, Јулијана Гојковић, Јелена Дебељак, Николина Ивановић, Доротеа Кривдић, Марко Марић, Иван Миланковић, Тео Миланковић, Марија Новаковић и Огњен Сибинчић, под менторством професорице Татјане Топић.

 

 

 

 

 

 

 

Посљедњи дан конференције проглашени су најбољи говорници из сваког комитета, а ми се можемо похвалити са два најбоља говорника, што је највећи успјех наше школе откад учествујемо на овом догађају. Ученици Марко Марић и Тео Милаковић проглашени су за најбоље говорнике у Комитету за разоружање и међународну безбједност, те у Еколошком комитету.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Поред усавршавања енглеског језика, наши ученици су имали прилику проширити своја знања о државама које су представљали они, али и други делегати. Такође су имали прилику упознати нове људе, упознати начин функционисања Уједињених Нација, те се вратити кући пуни позитивних утисака.