ГИМНАЗИЈАЛЦИ НА ИЗЛЕТУ КУЛТУРЕ

Ученици ЈУ Гимназија Прњавор, у пратњи професора и директорице школе Дајане Остојић, посјетили су 10. децембра 2022. године Музеј Републике Српске, Музеј савремене умјетности и Народно позориште Републике Српске, гдје су гледали представу „Хасанагиница“.

У Музеју Републике Српске ученици су имали прилику да се упознају са сталном изложбеном поставком која посјетиоце води кроз археологију и историју, ботаничку и зоолошку поставку, као и нашу етнологију.

 

 

 

 

 

 

 

 

Након обиласка Музеја, посјетили су изложбу „Колекција као огледало – Модернизам у дјелима из Галерије Матице српске“, која је постављена у Музеју савремене умјетности Републике Српске.

Ова изложба указује на развојни пут српске ликовне умјетности од идеја реализма, импресионизма и симболизма до актуелних експресионистичких и интимистичких израза исказаних кроз религиозне и историјске композиције, али и теме портрета, пејзажа, акта и ентеријера.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Изложена су дјела најистакнутијих и најзначајнијих умјетника српске ликовне сцене, попут Уроша Предића, Паје Јовановића, Стевана Алексића, Ивана Табаковића, Надежде Петровић, Петра Добровића, Саве Шумановића, Милана Коњовића, Петра Лубарде и др. Међутим, изложена су и дјела јавности мање познатих сликара који су својом дјелатношћу оставили траг у историји српске умјетности, али и колекцији Галерије Матице српске.

На сцени Народног позоришта Републике Српске гимназијалци су гледали представу „Хасанагиница“ у извођењу ГП „Семберија“ и Народног позоришта Републике Српске.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Представа је рађена према драмском комаду Љубомира Симовића и у режији Душана Тузланчића, а резултат је продукционог повезивања Градског позоришта „Семберија“ из Бијељине и Народног позоришта Републике Српске, у којој главне улоге тумаче гостујући глумци Српског народног позоришта из Новог Сада.

Какав је утисак на ученике и професоре оставила маестрална глума у току једног сата и педесет минута, говори и потпуна пажња усмјерена ка сцени, мир и громогласан аплауз на крају представе.