ГИМНАЗИЈАЛЦИ ОЖИВЈЕЛИ СЈЕЋАЊЕ НА СТРАДАЊЕ НАРОДА ПРЊАВОРСКОГ КРАЈА ТОКОМ ДРУГОГ СВЈЕТСКОГ РАТА

Поводом обиљежавања Дана сјећања на српске жртве у Независној Држави Хрватској током Другог свјетског рата ученици Гимназије у Центру за културу у Прњавору 27. априла 2023. године оживјели су сјећање на страдање народа прњаворског краја. Професорица српског језика и књижевности Тања Анчић Милијашевић реализовала је пројекат са својим ученицима с циљем његовања културе памћења.

Умјетнички дио програма у Центру за културу у Прњавору осмишљен је у облику монодраме Горјели смо на ломачи у којој је ученица Николина Самац свједочењем оживјела сјећање на Стаку Петровић, Српкињу која је преживјела стравичан злочин у селу Кремна 16. децембра 1941. године, када је у зубима изнијела двоје дјеце из пламена, у дану када су усташе у засеоку Петровићи побили и у два објекта спалили 23 лица.

 

 

 

 

 

 

 

 

У рецитаторском дијелу програма ученици Катарина Стојановић, Лана Зец, Горана Росић и Матеј Радић стиховима су призвали пјеснике Бранка Ћопића, Бору Капетановића, Зорана Костића, Рајка Петрова Нога – оне који су достојанствено бранили свој родни и пјеснички завичај.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Уз хор Гимназије који је предводио протонамјесник Радислав Нунић, у музичко-поетском дијелу вечери учествовале су и ученице Тамара Вукадиновић са пјесмом Рано моја, Катарина Стојановић и Наташа Мићановић изводећи народну тужбалицу Заспо Јанко.

Поводом Дана сјећања први пут у Прњавору публици су представљени и награђени ученички радови са тематиком Јасеновца под менторством мр Жељка Јелића, као и изложба документарних фотографија посвећених страдању дјеце у логорима смрти Независне Државе Хрватске, теолога и историчара Бојана Милијашевића.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Будући да су Срби један од најстрадалнијих европских народа у 20. вијеку, и да су у Другом свјетском рату доживјели злочин геноцида, српска просвјета и култура имају дужност да културом памћења освијесте и васпитају младе нараштаје да никада не забораве светињу српске жртве.

 

 

 

 

 

 

 

 

Програмом за Дане сјећања прњаворски гимназијалци су показали да је наша култура памћења у суштини култура свједочења љубави према светим и честитим прецима, Богу и ближњима. Заједно са својим професорима послали су поруку да свијет ипак може постати боље мјесто за живот.

 

 

 

 

 

 

 

 

Опширније о овом догађају можете погледати на сљедећим линковима:

https://tvk3.info/prnjavor-obiljezen-dan-sjecanja-na-zrtve-drugog-svjetskog-rata-foto/?fbclid=IwAR2bGe19aYOIhrr0cEhR476DDUPbsQsJ1xpwnBscSkeXGGd3LxvWQP2W94g

https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR2kVtW3BBD9aQydLe4K-gqworCKfDIxcYesmTcvZvoLn2cgb_WpbBNmBWo&v=EPqTTSJFUE0&feature=youtu.be

https://prnjavorlive.info/sjecanje-na-stradanje-prnjavorcana-u-drugom-svjetskom-ratu/?fbclid=IwAR2sPwIdpqP1AOSI5fZdWySNUzJiTlRHtfT0MnYForWo8_IFkjkkU8c-WYA

http://89.111.245.19/novosti/1097120/sjecanje-na-stradanje-prnjavorcana-u-drugom-svjetskom-ratu.htm?fbclid=IwAR02r6Rrd16UPr-0J4uqE7t0GyJtq6BPvwVW453xl5F4BJcgbmQ8ZliUWTY