И БИ МРАК

Дана 27.10.2021. године изведена је представа „И би мрак“ у оквиру Седме позоришне ревије „Прњавор и пријатељи“, чији је организатор Драмска сцена СПКД „Просвјета“ Прњавор.

Ову представу су одиграли глумци Позоришта младих „ДИС“ из Бањалуке. Аутор и режисер представе је Огњен Богдановић.

Представа говори о проблему отуђења младих генерација. Употребом паметних телефона, компјутера, таблета, млади су се одвојили од културе, позоришта, биоскопа, једни од других.

Седам тинејџера је затворено у просторију са задатком да направе нови, савршен свијет. Не могу да се договоре, свако има своје виђење идеалног свијета, а поред тога проблем је и што не знају да раде заједно. Паралелно се одвија и друга радња, детектив истражује смрт шест тинејџера који су умрли под неразјашњеним околностима. Тинејџери имају моћ да ако им се не свиди верзија свијета који су створили, притиском на једно дугме врате све на почетак, а сви би заборавили све предходне догађаје, осим особе која притисне дугме. Стално је долазило до сукоба међу њима, а на крају су се поубијали.

Представа говори о младима који су као појединци добри у областима које их занимају, али нису спремни и не знају да раде у тиму како би створили нешто добро за све.

Фестивал није био такмичарског карактера, али је публика након представе имала задатак да је оцијени, а оцјена је била 5,00.

Надам се да ћемо бити у прилици да на даскама Дома културе гледамо још оваквих представа. Иако је одзив гледалаца био задовољавајући, оваква представа је захтијевала пуну салу.

Било би пожељно да више младих, самостално или организовано са школом, долази на оваква дешавања. Свако од нас је у неким поступцима ликова могао да препозна себе и да увиди грешке које су ти исти ликови правили, па да покуша да их код себе исправи. Као што кажу: „Боље је учити на туђим грешкама, него на својим.“

 

 

Катарина Марјановић III2