INNOPOLIS OPEN 2018

Марко Пезер, ученик четвртог разреда рачунарско-информатичке гимназије, кренуо је стопама свог годину дана старијег колеге Николе Новарлића  и крајем фебруара себи осигурао право учешћа на четвртој по реду међународној информатичкој олимпијади у Казању (Татарстан).

 

 

 

 

 

 

 

Прошавши обе квалификационе рунде са максималним бројем бодова, Марко је себи осигурао мјесто на годишњем такмичењу из програмирања за ученике средњих школа  у Русији на коме су се такмичили учесници из 22 земље. Такмичење је трајало два дана и током њих ученици су рјешавали алгортамске задатке из области информатике. У јакој конкуренцији од преко 250 такмичара, наш ученик је остварио заиста добар резултат заузевши позицију на средини табеле.

                        

 

Поред Пезера, Босну и Херцеговину су на овом такмичењу представљали и Димитрије Глибић из Вишеграда, те Драго Шмитран из Градишке.Они су у пратњи професорице Љиљане Панић и професора Радована Марјановића срдачно дочекани од стране организатора, али и од стране бивших ученика ЈУ Гимназија Прњавор – Николе Новарлића и Драгоша Стругара – садашњих студената Innoplis универзитета који су млађим колегама информатичарима пренијели своја искуства везана за студирање у Русији.

                        

 

 

 

 

 

 

 

 

Ученицима завршних разреда заинтересованим за студирање на Innoplis-у  је  понуђена могућност обављања интервјуа са професорима овог универзитета. Заједно са резултатима оствареним на такмичењу, утисци о знањима и способностима ученика из области информатике са овог интервјуа послужиће као основ за одлуку о њиховом пријему на факултет, као и о стипендијама за исти.