ИЗАЗОВ „ДАБАР ИНФОРМАТИЧАР“

Гимназијалци су и ове године учествовали у изазову „Дабар информатичар“, који је одржан у периоду од 14. до 25. новембра 2022. године, уз учешће више од 17 000 ученика из Босне и Херцеговине. Учествовали су ученици четвртог разреда рачунарско-информатичког смјера, на челу са професором Даниелом Кулена, који је координатор за нашу школу, те им овим путем честитамо на учешћу.

Дабар информатичар је међународни изазов, који се организује широм свијета у више од 70 земаља, а који има за циљ промоцију информатике као науке и информатичког размишљања међу ученицима. Намијењен је свим ученицима основних и средњих школа без обзира на њихова претходна знања из информатике.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Овај изазов обухвата различите области информатике: информација и њена репрезентација, алгоритамско размишљање, кориштење апликација и структуре података, као и логичке загонетке и игре. Задаци су логичког типа гдје се вреднује логика, критичко мишљење и закључивање ученика, што је важно у програмирању, али и у свакодневним животним активностима. Сви понуђени кратки задаци су оригинални, изазовни и приступачни свим ученицима.