ИЗАЗОВ „ДАБАР ИНФОРМАТИЧАР“

Наша школа се и ове школске године укључила у међународну иницијативу Дабар информатичар изазов који је у Босни и Херцеговини одржан у периоду 06.12- 18.12 и 27.12 – 31.12.2021. године.

Ова врста едукације промовише информатику и информатичко размишљање међу ученицима свих узраста, од трећег разреда основне до завршног разреда средње школе.

Понуђени задаци су кратки и садржајни, и на занимљив начин изазивају ученика на размишљање, не траже никакво претходно знање о информатичком размишљању, али могу открити скривене таленте које сваки ученик посједује. Задаци на посебан начин указују да је информатичко размишљање саставни дио основних техника рјешавања задатака у свакодневном животу, и подстиче ученике да даље изучавају рачунаре и рачунарске науке. Настоје се приказати задаци из различитих области науке и живота, са стварним подацима и занимљивом ситуацијом.

Ове године на изазов у Босни и9 Херцеговини се пријавило 212 школа из 90 градова. Изазову је приступило 9500 ученика, што је знатно већи број у односу на број учесника претходних година, гледајући уназад од 2016.године, када је изазов први пут одржан у нашој земљи.

 

 

 

 

 

 

 

 

Координатор за нашу школу је професор Даниел Кулена, а учествовали су ученици четвртог разреда рачунарско-информатичког смјера, те им овим путем честитамо на учешћу.