Јазавац пред судом

У сриједу, 03.11.2021. године репризом представе „Јазавац пред судом“ затворена је седма позоришна ревија „Прњавор и пријатељи“. Ова представа је репризирана на захтјев гледалаца који су жељели још једном да виде ванвременску причу о Давиду Штрпцу из Кочићевог времена, али и из данашњег.

Представу је извела група одраслих Драмске сцене СПКД „Просвјета“. Ова група у оквиру драмске сцене постоји двије године и ово им је друга представа коју су поставили, а у децембру планирају извођење премијере представе „Друга срећа“.

Члан прњаворског аматерског позоришта, Синиша Тешановић, је адаптирао и режирао ову Кочићеву драму, а истовремено игра улогу Давида.

Јазавац је симбол слободе, патриотизма, српског сељака, човјека из народа који се бори за своја елементарна права. Кроз хумор нам је испричана једна озбиљна и тешка позиција српског народа за време аустроугарске анексије Босне и Херцеговине.

Ова прича је актуелна и данас. Власти се мијењају, али механизам њиховог владања и управљања државом се не мијења. Ни данас мали и обичан човјек није у стању да одбрани себе, јер мањина која има новац и власт одлучује у име свих, а превасходно према својим интересима.

Представа је урађена као комедија, јер је и сам текст у том тону написан, али у свакој шали има само мало шале.

 

 

Катарина Марјановић III2