КАМПАЊА 16 ДАНА АКТИВИЗМА ПРОТИВ РОДНО ЗАСНОВАНОГ НАСИЉА

Као и претходних година, ЈУ Гимназија Прњавор се придружила глобалној кампањи „16 дана активизма борбе против насиља над женама“, која траје од 25. новембра до 10. децембра (Међународног дана људских права).

Одјељенске старјешине другог и трећег разреда, на часовима одјељенске заједнице, одржали су радионице на тему „Насиље у партнерским везама“ и „Шта јесте, а шта није љубав?“. Циљ је пренијети ученицима јасну поруку да нема оправдања за насилно понашање, те да оно води губитку љубави, поштовања и блискости у вези.

Професори и управа наше школе ношењем бијеле врпце су подржали кампање подизања свијести јавности о родно заснованом насиљу у Републици Српској под називом „Бијела врпца – Мушко НЕ насиљу над женама“ и кампању „Стоп насиљу над женама – Ниједна жртва више“, коју реализује Гендер центар – Центар за једнакост и равнопрaвност полова Републике Српске.

Родно засновано насиље један је од најраспрострањенијих облика кршења људских права и нарушавања људског достојанства. То је појава са којом се суочавају све државе и која погађа милионе жена и овај проблем је цивилизацијски изазов сваког друштва. Његова специфичност у односу на остале облике насиља је та што се увијек појављује у зони приватности, најинтимнијој сфери живота, у којој би свако требао да се осјећа сигурним. Најфаталнији исход насиља над женама је фемицид- убиство жене од стране партнера, стога овогодишња кампања носи назив „Стоп насиљу над женама – Ниједна жртва више. За сигуран живот сваке жене“.

Директорица школе Дајана Остојић присуствовала је конференцији „Фемицид као облик родно заснованог насиља“, која је одржана у петак, 9.12. 2022. године у Административном центру Владе Републике Српске у Бањој Луци.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Конференцији су присуствовали представници институција Владе Републике Српске, представници Народне скупштине Републике Српске, локалних органа власти, субјеката заштите од насиља у породици (полиција, правосуђе, здравствене, социјалне и образовне институције), невладиних организација и медија.

Гендер центар Републике Српске конференцију организује у оквиру програма „Стандарди и ангажман за спречавање насиља над женама укључујући насиље у породици на локалном нивоу у складу са Истанбулском конвенцијом- Фаза III“ у партнерству са UNWOMEN мисијом у БиХ, којег финансијски подржава Шведска развојна агенција.