Ликовни таленти

Да су наши ученици свестрани и талентовани у различитим пољима, доказују и наше младе ликовне наде, Александра Брковић, ученица трећег разреда друштвено-језичког смјера и Анђела Стојичић, ученица другог разреда рачунарско-информатичког смјера. У разговору су нам откриле колико дуго се баве сликањем/цртањем, које теме највише воле обрађивати, шта за њих значи умјетност, као и какви су им планови за будућност.

Александра: „Бавим се цртањем 6 година,а сликати сам почела скоро. Највише волим портрете, али покушавам цртати и друге теме. За мене је умјетност начин да се опустим и ослободим ,јер не волим пуно причати. Док сликам осјећам се слободно,опуштено,срећно, као да могу било шта нацртати или насликати. Планирам се наставити бавити умјетношћу, а послије средње школе бих вољела уписати Ликовну академију.“

Анђела: „Цртањем се бавим 8 година,а сликањем 5 година. Највише волим портрете. Умјетност је за мене начин на који могу да испољим своје идеје и креативност. Док сликам, осјећам се опуштено ,срећно и као да у сваком тренутку добијам нове идеје за сликање. Нисам још увијек сигурна шта бих уписала послије средње школе, можда графички дизајн. Углавном, сигурна сам да ћу уписати нешто што је повезано са умјетношћу.“

Осим са њима, разговарали смо и са професором Жељком Јелићем, који је истакао да обе ученице „имају талента за ликовност, као и натпросјечну жељу за ликовним изражавањем у континуитету“, а рекао нам је понешто и о њиховом стилу: „Александра је сликарски таленат више ного цртачки, што се очитује у комбинацији фовистичко-експресионистичког осјећаја за боју у тумачењу облика и површина. Све то условљава композиције једноставно тумачених облика и простора, без разуђивања колорита.

Анђела је цртач међу сликарима. Користећи боју ока, у ствари, црта. Њена слика је као колористички цртеж, гдје је боја надомјестак осјећања, слаганих у слојевима, а који  недостаје рационалној линији у цртачким рјешењима и цртачким техникама. Способна је да оствари суптилан израз, врло комплексног споја дводимензионалног и тродимензионалног, у истом раду.

Наравно, почеци обје ученици обећавају. Да ли ће истрајати у будућности, показаће вријеме.“

 

Ерна Кљајић