ЛИТУРГИЈСКА СЕКЦИЈА ГИМНАЗИЈЕ ПРЊАВОР

На иницијативу вјероучитеља протонамјесника Радислава Нунића,  школске 2021/22. године оформљена је Литургијска секција у оквиру  ЈУ Гимназија Прњавор . Секција је основана у новембру и од тада вриједно ради. Ученици наше школе са оцем Радиславом имају разне радионице кроз које додатнo уче о својој вјери и на практичан начин.

На првом окупљању ученици су правили воштане свијеће поводом празника Рођења Христовог који нам је предстојао.

https://youtube.com/watch?v=pHnZujvPkLw&feature=share

Како се приближавао Божић тако је и секција све више радила на припремама за овај најрадоснији хришћански празник. На једном од окупљања ученици су имали задатак да направе бадњачиће како за цркву тако и за школу.

https://youtu.be/GhalKs5FicI

Током поста акценат би требао бити на нашем духовном стању и миру.  Чинећи добра дјела свакако можемо да радимо на свом духовном унапређењу. Зато смо на  Никољдан ишли у посјету једној баки којој је помоћ заиста била потребна. Осим хране коју смо јој однијели, вјерујем да јој је наше присуство такође много значило.

https://youtu.be/XNDhxjP_-gQ

Када су Божићне припреме већ озбиљно узеле маха на ред је дошло и украшавање храмовног бадњака.

https://youtu.be/2Jy35mKl4bA

Након Божића и краће паузе, Литургијска секција се поново окупила поводом празника Лазареве суботе. Мушки дио секције је радио на припреми врбице која се на дан празника дјелила у храму.

https://youtu.be/NoFi2f47a4c

Последње дружење је такође било у духу празника. Овог пута су ученици радили на декорацији васкршњих јаја. На Васкршњој литургији, јаја ду освештана и подијељена свим присутним у храму.

https://youtu.be/YPCXRiunQao

Као члан секције уживам у сваком дружењу и радујем се сваком предстојећем. Радећи нешто при чему помажемо и доприносимо Цркви свакако позитивно утиче на нас и чини нам да се љепше и корисније осјећамо. Кроз овакве радионице се такође доста тога може научити о вјери и о томе како се храм припрема за одређене празнике.

 

Наташа Мићановић, ученица 1. разреда