МАТУРСКА ЕКСКУРЗИЈА

Након вишегодишње паузе, матуранти ЈУ Гимназија Прњавор су у периоду од 17. до 23. септембра 2022. године, у пратњи одјељенских старјешина Татјане Топић и Јованке Вишекруна, као и директорице школе Дајане Остојић, боравили у Грчкој на матурској екскурзији.

На путу до Грчке, прво одредиште је био Ниш, гдје су ученици посјетили меморијални комплекс Чегар и Ћеле кулу, те саслушали предавања о највећој националној трагедији у Првом српском устанку. Након тога, обишли су Нишку тврђаву и прошетали улицама града.

Након ноћења у Нишу, наши матуранти су посјетили Солун, један од најстаријих градова у Европи и други по величини град у Грчкој. Обишли су српско војничко гробље Зејтинлик, цркву Св. Димитрија, заштитника града Солуна, као и Аристотелов трг, Бијелу кулу, споменик Александра Македонског и солунску луку.

Након обиласка, упутили су се у љетовалиште Паралиа, гдје су преноћили. Сљедећи дан ученици и професори су кренули ка главној дестинацији, Атини и успут су посјетили манастире Метеоре који се налазе у близини грчког града Каламбаке, у западној Тесалији. Манастири су веома познати по свом несвакидашњем положају на стијенама – стубовима и сматрају се највриједнијом скупином манастира у Грчкој послије Свете горе.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На путу до Атине ученици су имали краће задржавање код Термопилског кланца, гдје се одиграла чувена термопилска битка између Спартанаца и Персијанаца, те разгледање Леонидовог споменика подигнутог у част чувеног спартанског војсковође и краља Леонида.

У послијеподневним сатима стигли су у Атину, град у коме је на најбољи начин сачувана љепота античке умјетности и вриједност историјских споменика. Атина је главни град Грчке, велики и космополитски град. Често се назива колијевком западне цивилизације због својих културних доприноса током IV и V вијека прије нове ере. Из тог раздобља у Атини је остало много античких зграда и умјетничких дјела. Најпознатији је свакако Акропољ, који је признат као један од најбољих примјера класичне грчке умјетности и културе. Током боравка у Атини, поред обиласка Акропоља, ученици и професори су посјетили велик број културних знаменитости: тргове Омниа и Синтагма, Парламент, Споменик незнаном јунаку, Олимпијски стадион, Предсједничку резиденцију, гдје су присуствовали смјени националне гарде, гдје су видјели чувене Евзоне у њиховој традиционалној народној униформи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сљедећи дан посјетили су Коринтски канал, који раздваја полуострво Пелопонез од грчког копна, као и Епидаурус, древно археолошко налазиште, које је познато по отвореном позоришту са изванредном акустиком. Некада је ту било светилиште античког бога Асклепија и чувено античко љечилиште.

У обиласку Пелопонеза, ученици и професори су посјетили  Микену, најважнији центар грчке цивилизације и културе, као и град Нафплион, први главни град модерне Грчке.

Град Нафплион је један од најљепших градова Грчке, са снажним венецијанским утицајем на дизајн и структуру града. Град излази на море преко прелијепе луке и великог уређеног шеталишта, које се пружа километрима дуж обале.

Шести дан, на путу ка Паралији, гдје су ученици преноћили прије повратка у Прњавор, посјетили су Делфи, античко пророчиште и дом пророчице Питије, које се налази на обронцима планине Парнас у централној Грчкој.

Матурска екскурзија је у потпуности оправдала очекивања и испунила све циљеве и задатке који се постављају пред овакав облик васпитно-образовног рада.

Захваљујемо се туристичкој агенцији „Динамик турс“ Брчко и туристичком водичу Николи Димитрићу на успјешно реализованом путовању, са којег су се наши ученици и професори вратили са позитивним утисцима и успоменама.

Велику захвалност дугујемо и начелнику општине Прњавор Дарку Томаш на подршци нашим ученицима при одласку на матурску екскурзију.

Подсјећамо, општина Прњавор финансијски је помогла одлазак на екскурзију ученика средњих школа из Прњавора на начин да је агенцији уплатила износ од 150КМ за сваког ученика, а за поједине ученике је уплатила цијели износ.