МЕЂУНАРОДНА НЕДЈЕЉА ДЈЕТЕТА

Прва седмица мјесеца октобра је посвећена обиљежавању Међународне недјеље дјетета, која се ове године обиљежава од 4. до 10. октобра. Дјечија недјеља је прилика да се промовишу права дјетета, као и да се укаже на поштовање Конвенције УН-а о правима дјетета.

Конвенција о правима дјетета је међународни уговор Уједињених народа којим дјеца добијају грађанска, економска, политичка, социјална, здравствена и културна права. Прихваћена је 20. новембра 1989. године, а први пут је ступила на снагу 2. септембра 1990. године. Ово је први документ у коме се дјетету приступа као субјекту са правима, а не само као особи којој је потребна посебна заштита. Конвенција садржи универзалне стандарде које држава потписница мора гарантовати сваком дјетету. Она је намијењена одраслим људима који раде или професионално ступају у контакт са дјецом, као и родитељима. Али, поред тога, њену суштину требају знати и сама дјеца.

Дјечија недјеља се традиционално обиљежава и у нашој школи кроз различите активности.

Ове године су реализоване радионице на тему „Заједно можемо све“ за ученике првих разреда, а циљ је да се истакне да се слогом ученика и заједничким радом може много постићи на промоцији, унапређењу и очувању здравља. Радионице је водила професорица Љиљана Панић, библиотекар наше Школе и координатор пројекта „Живјети здраво“.

Осим тога, планирано је да се у петак, 10. октобра, скрате часови на 20 минута и да се организује излет у спортско-рекреативни центар Борик гдје би ученици, професори, као и родитељи учествовали у фудбалским и одбојкашким утакмицама и  другим активностима. Нажалост, због временских прилика, излет ћемо одгодити за неку другу прилику.

 

Марија Новаковић, I2 друштвено-језичког смјера