МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЈЕТЕТА

Међународни дан дјетета је међународни догађај који се обиљежава 20. новембра.  Установљен је од стране Генералне скупштине Уједињених нација 20. новембра 1954. године, са циљем да се у свим државама обиљежава истог дана. Осмишљен је да промовише међусобну интеракцију и разумијевање међу дјецом и добробит дјеце у свијету. Овај дан се обиљежава и да би се скренула пажња јавности на обавезе друштва према дјеци, као и на актуелне проблеме са којима се дјеца свакодневно суочавају.

Дјечија права су утврђена Конвенцијом о правима дјетета, усвојеном од стране Генералне скупштине Уједињених нација 1989. године, а прихватиле су је  193 земље. Конвенција истиче да би „дијете, због потпуног и складног развоја своје личности требало да одраста у породичном окружењу, у атмосфери среће, љубави и разумијевања“,  да „треба да буде потпуно спремно да живи појединачним животом у друштву, и одгојено у духу идеала прокламираних у Повељи Уједињених нација, а нарочито у духу мира, достојанства, толеранције, слободе, једнакости и солидарности“, те да “дијете, због своје физичке и духовне незрелости, треба посебну заштиту и бригу, укључујући одговарајућу законску заштиту, прије као и послије рођења”.

Основни принципи Конвенције су: право на живот, опстанак и развој, најбољи интерес дјетета, право на недискриминацију и право на партиципацију.

Дјететом се сматра свака особа млађа од 18 година, а задатак свих старијих је да испоштују своје дужности према дјеци и обезбиједе им одговарајућен услове и подршку током одрастања. Одговорност је на свима, почев од родитеља, затим наставника и школе, која мора бити сигурно окружење за сву дјецу.Такође, битну улогу имају и све друге институције које раде с дјецом.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Наша школа сваке године обиљежава овај датум, а ове године смо се прикључили УНИЦЕФ-овој кампањи „Обојимо свијет у плаво“. Неки од наших ђака су на један дан замијенили улоге са својим наставницима и држали часове из хемије, историје, географије, српског језика и књижевности, одјељенске заједнице и њемачког језика, а сви су симболично подржали кампању, обукавши нешто плаво.

 

 

 

 

 

 

 

 

Лана Зец I-2