МЈЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ ЗАВИСНОСТИ

Мjесец новембар је према Међународном и Националном календару здравља посвећен борби против болести зависности, са циљем подизања свијести становништва о штетним ефектима дрога и мобилисања цјелокупног друштва за укључивање у активности на сузбијању њиховог коришћења. У периоду од 15. 11. до 15. 12. проводи се низ активности с тим циљем.

Традиционално, и у нашој школи се током овог мјесеца организују предавања и дискусије са ученицима како би били што свјеснији опасности од болести зависности (занемаривање здравља, промјене свијести, расположења, мишљења, понашања…). Што већим бројем информација о дрогама и другим узрочницима зависности располажу, лакше ће препознати ризике и заштити се. Такође, битно је да знају да не смију поклекнути пред евентуалним притисцима пријатеља да пробају неку психоактивну супстанцу, што се често дешава.

Вршњачки едукатори, ученици Милош Јотић и Огњен Гајић, су кроз низ интересантних  презентација радили на освјештавању младих на тему алкохолизма и никотинске зависности. Ученици су износили своја мишљења и ставове, те су заједно са предавачима кроз аргументовану дебату дошли до коначног закључка. Свакако треба поменути и педагогицу школе Весну Игњатић, која је активно учествовала у предавањима и помогла у њиховој организацији.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Осим тога, професорица психологије Николина Јосиповић је у другим и трећим разредима одржала предавање на тему психоактивних супстанци.

 

Ерна Кљајић