НАЦИОНАЛНИ ДАН КЊИГЕ

Поводом Националног дана књиге, а на приједлог Друштва школских библиотекара Србије, у првом разреду друштвено-језичког смјера Гимназије ученици су читали омиљене стихове и одломке из књига. Под слоганом „Читајмо гласно“ прочитани су омиљени стихови из Костићеве пјесме „Santa Maria della Salute“, дијелови из Андрићеве бесједе „О причи и причању“, омиљени одломци из есеја „Мостови“, те посљедња страница романа „На Дрини ћуприја“. Поводом обиљежавања 130 година од рођења Милоша Црњанског на крају је прочитан и завршни дио „Друге књиге сеоба“. Након читања услиједио је разговор о прочитаним одломцима са професорицом Тањом Анчић Милијашевић. У активностима су поред ученика првог разреда учествовале и двије ученици другог разреда информатичког смјера.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У трећем разреду општег смјера ученици су кроз читање наглас омиљених стихова, цитата, дијелова омиљених књига, као и разговор о прочитаном са професорицом Робертином Милошевић и библиотекаром Љиљаном Панић скренули пажњу на то да је крајње вријеме да се окренемо његовању књиге и културе уопште. Читање је симболично започело у 5 до 12, што представља крајње вријеме да освијестимо важност умјетности и културе. Придружиле су им се и ученице првог и трећег разреда друштвено-језичког смјера које су за читање одабрале стихове Лазе Костића и Радмиле Петровић.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Циљ ове заједничке активности јесте подстицање читања, као и његовање матерњег језика и културе читања, повезивање школске библиотеке и школе са локалном заједницом, повезивање са установама и удружењима која се баве афирмисањем културе и умјетности, као и промоција рада и сарадње школских библиотекара.

Придружите нам се, јер у читању је и моћ и радост!